Події
3 липня 2017
Саудівського журналіста покарали за надмірну похвалу королю
Журналіста покарали на прохання самого монарха.
news-image

Колумніста однієї з саудівських газет тимчасово відсторонили від роботи через те, що він використовував відносно короля Салмана Сауда епітети, якими супроводжують виключно ім'я Аллаха. Журналіста покарали на прохання самого монарха, передає «Є!» із посиланням на ВВС.

Журналіст газети "Аль-Джазіра" використовував щодо короля епітети "аль-халім" ( "терплячий", "лагідний") і "шадід аль-ікаб" ( "суворий у покаранні").

Епітет "аль-халім" в ісламі вважається одним із 99-ти імен Аллаха. "Шадід аль-ікаб", хоч і не входить у цей список, вважається традиційним епітетом, що описує божество.

Обидва епітети за ісламською етикою вкрай небажано застосовувати до людей.

Саудівська газета "Аль-Джазіра" не має стосунку до однойменного катарському телеканалу і медіахолдингу.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, похвальним текстом обурився сам король Салман. Він поділився своїм невдоволенням з міністром інформації, і колумніста відсторонили від роботи.

У неділю газета "Аль-Джазіра" опублікувала вибачення, в якому йдеться, що, попри "всі блага, якими Аллах обдарував короля Салмана", використання відносно нього божественних епітетів неприпустимо.

У Саудівській Аравії основною релігією є ваххабізм - вчення, назване за ім'ям арабського теолога XVIII століття Мухаммада бін Абд аль-Ваххаба.

Основа ваххабізму - ідея єдинобожжя. Прихильники цього вчення відкидають всі нововведення, привнесені в іслам - наприклад, поклоніння святим і імамам, як це роблять шиїти - і вимагають суворого поклоніння лише Аллаху, як це було в період раннього ісламу.

Читайте також: У чотирьох хворих через суші виявили сальмонельоз
Читайте також: Помер італійський комік, відомий за роллю Уго Фантоцці