Події
4 липня 2017
ГПУ відкрила провадження про доведення ПриватБанку до неплатоспроможності
Справа порушена відносно колишніх власників фінустанови.
news-image
Справа порушена відносно колишніх власників фінустанови.
 
Про це повідомляє «Є!» з посиланням на Тиждень.

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження щодо колишніх власників Приватбанку (Київ) за доведення фінустанови до неплатоспроможності. Про це повідомив глава правління банку Олександр Шлапак на прес-конференції у вівторок, 4 липня.

"Генпрокуратура сьогодні вперше відкрила кримінальні справи за ст. 218 і 220 - доведення банку до неплатоспроможності", - заявив він.

Шлапак уточнив, що мова йде про кредити 36 компаніям на 133 млрд грн, які були видані в жовтні-листопаді 2016 року і за рахунок яких були погашені кредити 193 інших позичальників банку, більше половини яких мали ставку 12-12,5% річних з прив'язкою до курсу долара і реальні застави.

Глава правління зазначив, що ставка за новими кредитами склала 10,5% річних, тоді як кредитний комітет банку затвердив ставку 34% річних, а банк залучав кошти Нацбанку України під 22%, у фізосіб - під 19%, у юросіб - під 14, 2%.

"Це вершина фінансової піраміди ПриватБанку", - додав Шлапак.

За його словами, практично всі нові позичальники не вели господарську діяльність, були створені менше року тому і мали негативний фінансовий стан.

Глава правління уточнив, що всі 36 кредитів були підписані колишнім главою правління (на той момент Олександром Дубілетом - ред) з перевищенням повноважень. Нацбанку надавалися недостовірні дані за непокритим кредитним ризиком і несформованим резервом, а позичальники не перевірялися на зв'язаність, їх фінансове становище штучно завищувалося.

Раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман попередив екс-керівників ПриватБанку про кримінальну відповідальність, якщо зобов'язання по реструктуризації кредитів не будуть виконані.

Нагадаємо, 3 липня Нацбанк розпочав примусове стягнення боргів за кредитами екс-власників ПриватБанку. 

Раніше Міністерство фінансів України опублікувало лист, який 16 грудня 2016 року колишні власники ПриватБанку Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов надіслали уряду з проханням здійснити придбання державою акцій банку й ухвалити позитивне рішення щодо його подальшої капіталізації для уникнення банкрутства.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 року Кабмін підтримав пропозицію Національного банку та Ради фінансової стабільності про перехід Приватбанк у стовідсоткову державну власність. Міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що після повної стабілізації Приватбанк буде проданий.

Читайте також:Понад 50% українців проти блокування «Вконтакте», «Yandex» і «Одноклассники»