Політика
5 липня 2017
Росія ввезла до Криму вантаж, заборонений санкціями ЄС
Росіькі турбіни потрібні для двох кримських електростанцій.
news-image

Росія доставляла турбіни для електроенергії німецької компанії Siemens до окупованого Криму, санкції щодо якого забороняють європейським фірмам постачати енергетичні технологіями. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на три джерела, які знають про доставку.

Інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Агентству не вдалося встановити, чи знала німецька компанія про передачу обладнання до Криму, утім такий крок Siemens піддає компанію під звинувачення в обході санкцій або в недостатніх перевірках щодо того, куди направлялася продукція, вважають юристи.

Своєю чергою, представник Siemens у Мюнхені Вольфрам Трост заявив, що компанія не доставляла турбіни до Криму та слідувала усім правилам щодо контролю експорту. Утім він не відповів на запитання, чи знала компанія про цей трансфер, а також, чи буде вона активувати та обслуговувати ці турбіни.

Як зазначає агентство, Росії турбіни потрібні для двох кримських електростанцій. Так, Кремль хоче виконати обіцянку президента РФ Володимира Путіна щодо забезпечення стабільного енергопостачання жителів регіону після його анексії 2014 року.

Варто зазначити, що поставка турбін затримувалася протягом року, оскільки зацікавлені фірми побоювалися порушити санкції ЄС.

У Росії Міністерство енергетики, яке стежить за проектами кримських АЕС, так само як і російська державна фірма "Технопромекспорт" відмовилися коментувати інцидент.

За даними одного з джерел Reuters, до окупованого Криму було доставлено дві турбіни для використання на електростанції Севастополі. За словами джерела, турбіни були розвантажені в Севастопольському порту, і на майданчику електростанції була проведена підготовча робота з установки та введення в експлуатацію турбін. Як повідомило інше джерело, турбіни прибули з російського міста Тамані за 16 км від півострова.

Так, як передало джерело, газові турбіни SGT5-2000E турбіни, за його словами, були виготовлені тільки компанією Siemens та її дочірніми компаніями.

Офіційний представник у енергетичному секторі Криму, який знайомий з проектом електростанцій, та працівник компанії, задіяної у проекті, також повідомив, що турбіни були зроблені Siemens і що вони були доставлені до Криму.

Читайте також: Екс-посол США Гербст: Кремлівська війна в Україні – це катастрофа для Росії
Читайте також: Син Пшонки має повернути державі 15 тис. га мисливських угідь під Києвом