Події
12 липня 2017
У Фастові пограбували музей злуки УНР-ЗУНР: викрали все найцінніше (фото, відео)
Зловмисники викрали все, що було найціннішого в колекції.
news-image

У Фастові, що під Києвом, пограбували музей-вагон, у якому в грудні 1918 року підписували попередній акт злуки УНР та ЗУНР. Про це повідомляє "5 канал", інформує «Є!».

 Як стало відомо, зловмисники викрали все, що було найціннішого в колекції - давні монети Австро-Угорської та Російської імперій, срібну гривню часів Київської Русі, козацький мідний кухоль 17 століття, зброю та інші історичні артефакти.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом крадіжки. Але питання є і до самих копів, які цілодобово патрулюють залізничний вокзал, і до працівників вокзалу і до приватної охорони. Досі незрозуміло, як грабіжники непомітно вибили двері та повиносили експонати із музею на колесах, який розташований на освітленому пероні.

"Злодії якимось інструментом видавили раму разом із замком, і таким чином відкрилися двері", - розповідає директор фастівського "Музею-вагона злуки УНР-ЗУНР" Едуард Мондзелевський.

Крадіжку виявив директор музею 9-го липня, коли прийшов проводити чергову екскурсію. Скляні вітрини розтрощені, а від експозиції уцілів лише стенд із гривнями та карбованцями початку 20 століття.

Директор припускає, що зловмисники орудували вночі й нашвидкуруч, адже лишили багато слідів злочину - і відбитки пальців, і краплі крові. У музеї переконані - грабіжники точно знали, по що прийшли.

"Козацький кухоль 17 століття, мідний. Монет було понад півтори сотні. Монети царської імперії і монети Австро-Угорської імперії, і паперові грошові купюри. Оце все винесено під чисту", - розповідає директор Музею.

Окрім цього, зникли стародруки, давня зброя, документи, телефонний апарат початку 20 століття. Директор у розпачі. Попри те, що вагон-музей стоїть на пероні, ані поліцейські, ані приватні охоронці, які пильнують фастівський вокзал, ані самі залізничники не подбали про його безпеку.

У директора закладу вже є версія, хто міг пограбувати музей. То на кого нарікають місцеві та що відповідають правоохоронці про зухвалий злочинр – дивіться у сюжеті:

 

Читайте також: На тещу заступника прокурора Київщини записано маєток за 15 млн грн