Суспільство
12 липня 2017
Високу валерійську мову з «Гри престолів» можна буде вивчити онлайн
Напередодні виходу першої серії сьомого сезону культового серіалу популярний додаток для вивчення іноземних мов Duolingo запустить бета-версію курсу однієї з мов цього всесвіту – валерійської.
news-image

Курс «Висока валерійська для англомовних» стане доступний на сайті Duolingo 13 липня – за кілька днів до старту нового сезону (до речі, ось тут можна прочитати, як ми змусили кінокритика, який не дивився жодної серії, оцінити лише фінальну частину серіалу). Пізніше мову буде додано і в додатки для IOS і Android, пише «Є!» з посиланням на Платформу.

Високу валерійська вигадав лінгвіст Девід Петерсон спеціально для екранізації культової серії фентезійних романів Джорджа Мартіна «Пісня льоду й полум’я». За сюжетом це майже забута, дуже стародавня мова, якою говорять тільки кілька дуже освічених героїв: радник короля Варіс (він же Павук), жриця Владики світла Мелісандра, перекладачка-прислужниця Міссандрея, і, звісно, її хазяйка, королева Андалів, Ройнарів і Перших Людей, кхалісі і Матір драконів Дейнеріс Буренароджена з дому Таргарієн.

Крім того, Девід Петерсон розробив структуру низької валерійської та дотракійської мов, якими також говорять герої «Гри престолів». Цього літа науковець викладає літній курс«Лінгвістика “Гри престолів” та мистецтво створення мов» у своєму рідному університеті Берклі. Крім того, восени у Гарварді стартує курс «Справжня гра престолів: від сучасних міфів до середньовічних моделей».

Серед фраз, яким Duolinguo навчить своїх користувачів: «Skorverdon zaldrīzoti Daenerys ēza?» (Скільки драконів є у Дайнеріс?), «Zaldrīzes nuhe tale ipradas!» (Дракон пожирає мою доньку!), і звісно «Valar morghulis» (Всі люди мають померти).

Наразі Duolingo пропонує тим, хто впевнено володіє обома мовами, стати помічником у розробці курсу. Для цього вам має бути більше тринадцяти і ви мусите коротко описати свою мотивацію стати членом команди – причому високою валерійською та англійською мовами.

Читайте також:Як зараз виглядають актори із «Титаніка» (фото)

Читайте також:Джамала прокоментувала законопроект, який забороняє українським артистам виступати на території Росії і навпаки