Суспільство
17 липня 2017
Як живеться українським заробітчанам та чим займаються далеко від дому
Щороку кількість українців, які їдуть на роботу та навчання за кордоном, зростає на 3%.
news-image

Тисячі українців щороку їдуть за кордон вчитися і працювати. За даними держприкордонслужби, з року в рік їхня кількість зростає на три відсотки.

Про це повідомляє «Є!» з посиланням на 24 канал.

В Кракові працює ресторан, який є справжнім куточок України в Польщі, і не лише через інтер'єр. Власник поляк, але 70% персоналу українці, й усі вони офіційно працевлаштовані!

Тут немає такої можливості, щоби неофіційно працювати. Усі податки за українців такі ж, як і за поляків, і таке ж навантаження і забезпечення, – розповіла менеджер ресторану Єва Осташ.

Юля із Луцька тут працює офіціанткою. У Кракові дівчина здобуває другу освіту ІТ-фахівця, а щоб прожити – мусить працювати. Однак, Юля каже, що це все одно краще аніж те, що їй пропонували в рідному місті.

Перші роботи, які знаходиш у Польщі можуть бути менш оплачуваними у зв’язку з тим, що в тебе немає ні досвіду, ні знання мови. Все, що мені пропонували в Луцьку, – це праця в супермаркеті за 2000 гривень, але тут я можу працювати за 2000 злотих, а це зовсім інша валюта, – сказала Юля.

Перші, хто цього дня зайшов до ресторану, також українці. Віталій із Вінниці працює ландшафтним дизайнером у Швеції. Там, каже, – непросто. Однак зарплата у 8-10 разів вища ніж в Україні. Та чоловік рано чи пізно мріє повернутися на Батьківщину.

Щороку кількість українців, які їдуть на роботу та навчання за кордоном, зростає на 3%. Так, лише за останні півроку Генконсульство Польщі в Луцьку видало більше 90 тисяч робочих віз. Частина з них дає право працювати 180 днів на рік, інші – це дозвіл на весь рік роботи у Польщі.

Найчастіше українці їдуть легально працювати чи вчитися в Польщу, Словаччину, Німеччину, Литву, США і , як не дивно, досі в Росію.

Читайте також:Українські заробітчани почали переказувати більше грошей