Світ
17 липня 2017
Лебідь із застряглою в дзьобі пивною банкою і птахи, що заплуталися в ліску: як сміття калічить диких тварин (фото)
Гуляючи на природі, люди часто залишають за собою велику кількість сміття, не думаючи про те, як це може відбитися на тваринах.
news-image

Фото лебедя, який нібито п'є пиво, може спочатку насмішити. Насправді птах повільно вмирає. Про це пише фінське видання Yle, передає «Є!»

"Звичайно, лебідь не відразу помре від застряглої в дзьобі пивної банки. Це відбувається поступово. Він буде чахнути протягом декількох тижнів, і потім просто сховається. Тобто, перебуваючи в дуже поганому стані, птиця усамітнитися і помре", - розповідає фотограф дикої природи Ласси Куяла, який сфотографував лебедя в 2009 році.

Протягом багатьох років досвідчений фотограф показав безліч тварин, які постраждали від сміття. Лебедя він бачив двічі - обидва рази із застряглою в дзьобі пивною банкою.

"Він проткнув тонкий метал своїм дзьобом, але назад його вже не вдалося витягнути".

Пізніше птах пропав. Як розповідає Куяла, постраждалі тварини найчастіше ховаються, і рідко попадаються на очі людям.

Гельсінкське товариство захисту тварин Hesy сподівається, що люди будуть звертати більше уваги на те, скільки сміття вони залишають за собою, наприклад, після літнього пікніка на природі.

"Для тварин небезпечний будь-який пластик, мотузки, скло і метал. Недопалки від сигарет можуть здатися птахам черв'яком. Навіть жуйку не слід випльовувати на землю. Тварини - цікаві істоти. Їм цікаво все пробувати", - попереджає голова товариства Ханнеле Лууккайнен.



Рибальські снасті - волосіні, блешні і гачки - теж представляють чимало труднощів для столичної служби порятунку тварин і співробітників лікарні для диких тварин при зоопарку Коркеасаарі.

"Якщо волосінь вбиває не відразу, то іноді тварину вдається доставити до нас, але вже в поганому стані. Волосінь може розрізати ногу тварини до кістки, і на нозі може розвинутися гангрена", - розповідає помічник ветеринара лікарні Коркеасаарі.