Суспільство
19 липня 2017
Яка імовірність, що Путін визнає «Малоросію» Захарченка: думка експерта
Вождь "ДНР" Олександр Захарченко.
news-image

Кремль поки офіційно не визнаватиме так звану "Малоросію", ідею якої висунув голова "ДНР" Олександр Захарченко, однак напередодні президентських виборів у Росії це може трапитися.

Таку думку висловив політичний оглядач Костянтин Еггерт, передає «Є!» посилаючись на  DW.

Весь цей показний кремлівський туман – завіса, покликана до певного часу зберігати інтригу щодо майбутнього фактично захопленої території Донбасу. Варто згадати, що відбувалося там в останні місяці: визнання рубля офіційною валютою так званих "республік"; остаточний перехід шкіл на російські посібники та програми; фактичне захоплення підприємств, що належать українським фізичним і юридичним особам; визнання паспортів "ДНР" і "ЛНР" в Росії. Зрозуміло, виключно виходячи з суто "гуманітарних міркувань". Їм, як відомо, офіційна Росія завжди надає великого значення – наприклад, в Сирії, – підкреслює експерт.

За його словами, все це виглядає, як повзуча анексія, однак офіційно анексії не буде.

Це, по-перше, занадто великий ризик нових, жорсткіших санкцій. А, по-друге, ідею входження "ЛНР" і "ДНР" до складу Росії, згідно з даними соцопитувань, підтримують не більше чверті росіян. Зате "взагалі" морально та матеріально підтримувати жителів Донбасу, навпаки, погоджується більшість, – додає він.

Також Еггерт зазначає, що зараз йде підготовка офіційного визнання маріонеткових республік напередодні президентських виборів в Росії під приводом "порятунку російського населення".

Зрозуміло, остаточне рішення ще не прийнято – Кремль завжди намагається залишати собі свободу рук до останнього моменту. Але іншої ідеї, здатної створити хоч якусь патріотичну хвилю напередодні ключових для Путіна виборів, крім російського націоналізму в стилі Мілошевича, в адміністрації президента, схоже, так і не знайшли, – зауважив журналіст.

Крім того, оглядач вважає, що реакція Заходу на визнання сепаратистських утворень буде помірною: якщо Путін визнає їхню незалежність, то ЄС і США запровадать нові санкції.

Єдина справжня проблема – це те, що визнання "ДНР" і "ЛНР" об'єктивно зіграє на руку Петру Порошенку. Україна знову опиниться жертвою Росії. Її президент після цього точно не буде пов'язаним Мінськими угодами (вони просто втратять будь-який сенс) і повністю позбудеться навіть від гіпотетичного тиску з боку Заходу щодо теми майбутнього політичного устрою Сходу України, – резюмує Еггерт.