Суспільство
20 липня 2017
На Харківщині покажуть оперу Мазепа під відкритим небом і відкриють пам'ятник гетьману
22 липня, в сел.Коломак Харківської області пройде фестиваль Гетьманська слава, під час якого відбудеться відкриття пам'ятника гетьману Івану Мазепі.
news-image

У суботу, 22 липня, в сел.Коломак Харківської області пройде фестиваль "Гетьманська слава", під час якого відбудеться відкриття пам'ятника гетьману Івану Мазепі, повідомляє «Є!» з посиланням на Інтерфакс Україна.

"Це буде народний пам'ятник, тому що ми вже більше року збираємо гроші на цей пам'ятник від приватних осіб, від юридичних (осіб) - але не державні кошти. На сьогоднішній день ми зібрали близько 450 тис. з необхідних 650 тис.", - повідомив співголова громадської ради з відзначення 330-річчя обрання Івана Мазепи гетьманом України Віктор Козоріз.

Він підкреслив, що, хоча збір коштів триває і буде проводитися, в т.ч. під час фестивалю, пам'ятник вже готовий. Автор пам'ятника - харківський скульптор Сейфаддін Гурбанов.

Планується, що в суботу вранці в Свято-Воскресенському храмі пройде молитва за гетьмана Мазепу.

У програмі фестивалю - виставка-презентація книг, "Місто майстрів", реконструкція козацьких боїв, виставка плакатів студентів Харківської держакадемії дизайну і мистецтв і опера "Мазепа" під відкритим небом. Завершиться фестиваль святковим фаєр-шоу та дискотекою.

Як відомо, в 1687г. на раді під Коломаком (нині Коломацький р-н Харківської області) Мазепа був обраний лівобережних гетьманом.