Суспільство
21 січня 2015
Росія без дозволів хоче вивезти на лікування 200 дітей Донбасу
Уповноважений президента України з прав дитини стверджує, що ніяких домовленостей не було
news-image

Росія намагається відвезти 200 українських дітей з Донбасу на лікування в Росію без наявності відповідних домовленостей. Про це заявив Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба, пише Є l Єдність.інфо із посиланням на ТВі.

"Уповноважений президента України з прав дитини офіційно повідомляє, що ніяких домовленостей з представниками РФ щодо необхідності лікування в Росії українських дітей не було", - сказав він і додав: "Єдине, з чим зверталися представники РФ, - це із проханням про сприяння в поверненні в Україну 6-х дітей, яких батьки самостійно вивезли на лікування в РФ".

Кулеба наголосив, що українські установи охорони здоров'я на сьогоднішній день здатні надати кваліфіковану допомогу дітям.

"Буквально днями уповноважений відвідав у медустановах столиці дітей, батьки яких, незважаючи на наполегливі пропозиції поїхати на лікування в РФ, віддали перевагу лікувальним установам Києва, де зараз і отримують повний комплекс медпослуг", - додав він.

Натомість, російський дитячий омбудсмен Павло Астахов заявив, що сторони уже домовилися.

"У нас більше 200 дітей, які потребують термінового лікування, постраждалих від конфлікту і яким не надається медична допомога. Вивезти нам їх не дають, і ми зараз домовилися з Кулебою, що він дасть можливість оформити документи, щоб вивезти поранених дітей на лікування в Росію ", - сказав він.

Кулеба звернувся до російської сторони із проханням вжити один захід, який допоможе врятувати життя дітей.

"Нашою основною вимогою до російської сторони є припинення агресії на сході України, адже саме це дозволить зберегти життя і здоров'я наших дітей", - резюмував дитячий омбудсмен.