Світ
26 липня 2017
Вчені з’ясовують, чому падає IQ мешканців Західної Європи
Якщо двадцяте століття відзначене неухильним зростанням рівня освіти та інтелекту у всьому світі, то, можливо, століття двадцять перше стане століттям «світового отупіння».
news-image

Як показали кілька статистичних опитувань, коефіцієнт інтелекту (IQ) європейців значно скоротився за останні роки. Вчені звинувачують в цьому ендокринні руйнівники і збільшення споживання легких наркотиків.

Про це інформує «Є!» з посиланням на ZIK.

Якщо двадцяте століття відзначене неухильним зростанням рівня освіти та інтелекту у всьому світі, то, можливо, століття двадцять перше стане століттям «світового отупіння». У всякому разі, початок поточного сторіччя негативно відбився на рівні інтелекту мешканців так званих західних країн. Про це свідчать публікації наукового журналу Intelligence, який досліджує IQ протягом останніх п’ятнадцяти років. Як показують дослідження, коефіцієнт інтелекту за цей термін неухильно падав рік від року.

Так між 1999 і 2009 роками середній IQ французів знизився на 3,8 пунктів. Згідно з іншим дослідженням, між 2002 і 2006 роками він становив 98 пунктів з максимальних 180 (тест Айзенка), стільки ж, скільки у іспанців і американців. Найбільший коефіцієнт зберігають жителі Сінгапуру і Гонконгу (108 пунктів). Гірше французів справи тільки у британців: в порівнянні з початком двадцятого століття, рівень їх інтелекту знизився на 14 пунктів.

Причини зниження інтелекту у жителів розвинених країн можуть бути найрізноманітніші. Деякі вчені вважають, що це, перш за все, причини соціальні: виховання в сім’ї, рівень доходів, збільшення тривалості здобуття вищої освіти. Інші вчені виділяють медичні фактори. На їхню думку, збільшення споживання легких наркотиків (куріння гашишу, коноплі) серед молодих людей на Заході знижує їх розумові здібності. Так, за різними дослідженнями, регулярне куріння гашишу призводить до зниження інтелекту на 8 пунктів.

Нарешті, новим фактором є забруднення атмосфери, зокрема, ендокринні дізраптори, які уповільнюють розвиток людського мозку. Деякі дослідження показують, що надлишок в навколишній атмосфері пестицидів, гербіцидів, поліхлорованих біфенілів, бісфенолу А, фталатів та ін. Порушують секрецію гормонів, що перш за все позначається на розвиток мозку у дітей. Інші дослідження пов’язують вплив цих хімічних речовин на вагітних жінок зі зниженням у дитини IQ і підвищеним ризиком синдрому дефіциту уваги і гіперактивності.