Світ
21 січня 2015
У Росії за поширення карикатур на релігійні теми ЗМІ позбавлятимуть ліцензій
Ситуація знаходиться під постійним моніторингом, і у разі виявлення повторного порушення буде ініційовано процес припинення реєстрації ЗМІ
news-image

Роскомнадзор буде ініціювати процес припинення реєстрації ЗМІ у разі подальшого поширення ними карикатур на релігійні теми, повідомляє джерело, близьке до уряду РФ. Про це інформує Є l Єдність.інфо із посиланням на ТАСС.

"Ряду невеликих електронних регіональних ЗМІ за останні кілька днів Роскомнадзор виніс попередження за поширення карикатур на релігійні святині, - повідомили у Роскомнадзорі. - Ситуація перебуває під постійним моніторингом, і в разі виявлення повторного порушення буде ініційовано процес припинення реєстрації ЗМІ".

Попередження Роскомнадзора послідувало після теракту у Франції. 7 січня 2015 на редакцію журналу Charlie Hebdo, відомого своїми карикатурами на релігійних діячів, у тому числі на пророка Мухаммеда, було скоєно збройний напад. В результаті атаки загинули 12 людей, ще 11 отримали поранення. Цей теракт став найбільшим у Франції за кількістю жертв за останні півстоліття.

Однак видання продовжило публікувати сатиричні зображення на релігійні теми: у новому номері, що вийшов 14 січня, знову з'явилася карикатура на засновника ісламу.

15 січня петербурзький депутат Віталій Мілонов звернувся в Роскомнадзор з проханням внести французький сатиричний тижневик Charlie Hebdo в список екстремістської літератури, забороненої в Росії.

"Цей журнал розпалює міжрелігійну ворожнечу, і його публікації, як ми бачимо, ведуть до ескалації насильства, - сказав Мілонов. - Такою забороною ми хочемо попередити вихід російської версії журналу. Подібного роду ідеї і картинки не знайдуть підтримки у переважної кількості росіян".

Роскомнадзор обіцяв розглянути звернення петербурзького депутата.

16 січня фракція ЛДПР внесла на розгляд Держдуми проект звернення до журналістів Росії та інших держав про неприпустимість розпалювання релігійної ворожнечі. У документі пропонується засудити "нові спроби створити через засоби масової інформації чергову хвилю ісламофобії, по суті змішуючі релігію і терор".

19 січня в Грозному пройшов мітинг проти карикатур на пророка Мухаммеда і на захист ісламських цінностей. Акція "Любов до пророка Мухаммеду" зібрала понад 1 млн учасників і завершилася колективною молитвою (намазом). Ініціатором акції виступило духовенство Чечні.