Україна
28 липня 2017
28 липня – День хрещення Київської Русі – України
Перше широке народне святкування Дня хрещення Русі відбулося 1888 року (ідея святкування належала київському митрополиту Платону).
news-image

День Хрещення Київської Русі-України – державна пам’ятна дата, що відзначається щорічно 28 липня, у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира.

Про це повідомляє «Є!» з посиланням на Вісник Переяславщини.

Перше широке народне святкування Дня хрещення Русі відбулося 1888 року (ідея святкування належала київському митрополиту Платону). Датою ж хрещення Київської Русі, яке провів князь Володимир, вважається 988 рік. Існує багато версій щодо місця хрещення князя. Найбільша суперечка: чи в Херсонесі, чи в Києві. Після свого хрещення Володимир наказав киянам хреститися, а поганських ідолів скинути у Дніпро. Літопис описує цю подію так:

«…Володимир послав посланців своїх по всьому городу, говорячи: «Якщо не з’явиться хто завтра на ріці: багатий, чи убогий, чи старець, чи раб, – то мені той противником буде…». А назавтра вийшов Володимир з попами цесарициними і корсунськими на Дніпро. І зійшлося людей без ліку, і влізли вони у воду… а попи, стоячи, молитви творили. І було видіти радість велику на небі й на землі, що стільки душ спасається».

Згідно з «Повістю минулих літ», 988 року київський князь Володимир Святославович під час Хрещення народу промовив таку молитву: «Боже великий, що сотворив небо і землю! Поглянь на новії люди свої! Дай же їм, Господи, узнати тебе, істинного Бога, як ото узнали землі християнськії, і утверди в них віру правдиву і незмінную. А мені поможи, Господи, проти врага-диявола, щоб, надіючись на тебе і на твою силу, одолів я підступи його».

Офіційним державним святом День Хрещення Київської Русі став згідно з указом Президента України Віктора Ющенка у 2008 році. Додамо, що 28 липня вважається днем смерті князя Володимира, а саме хрещення, найімовірніше, відбулося 14 серпня (за новим стилем).

Читайте також:У Києві проходить хресна хода УПЦ МП

Читайте також:День хрещення Русі: в Києві пройде хресна хода з чудотворними іконами