Київ
28 липня 2017
183 роки тому було відкрито Київський національний університет
62 студенти розпочали заняття на єдиному на той час філософському факультеті.
news-image

28 липня 1834 року було відкрито Київський імператорський університет святого Володимира (нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка), нагадує «Є!» із посиланням на УІНП.

Київський університет мав протистояти полонофільській київській інтелігенції. А його відкриття, про яке говорилося з початку ХІХ століття, прискорило закриття Кременецького ліцею на Волині за участь студентів у Листопадовому повстанні 1831-го. Матеріальна база ліцею заклала основи Київського університету, сюди ж перейшло чимало його викладачів.

Урочисте відкриття відбулося 28 липня 1834-го, в день пам’яті рівноапостольного князя Володимира, хрестителя Русі. А рівно через місяць перші 62 студенти розпочали заняття на єдиному на той час філософському факультеті. Першим ректором став видатний вчений-енциклопедист Михайло Максимович.

У 1835-му відкрився юридичний факультет, від 1842-го навчальний заклад, який до того орендував кілька приватних будівель, перебрався у Червоний корпус (збудований за проектом архітектора  Вікентія Беретті). А вже на середину ХІХ століття університет перетворився на передовий осередок науки і громадської думки в Україні.

В 1939-му названий на честь відомого українського поета Тараса Шевченка.

Читайте також: Кілька фігурантів розслідувань «Схем» перемогли на конкурсі до нового Верховного суду