Події
30 липня 2017
У форматі «Мінська» завтра збирають скайп-конференцію щодо заручників
Підготовлені звернення до міжнародних організацій та судових інстанцій.
news-image
Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко анонсувала на 31 липня скайп-конференцію в Мінському форматі.

Про це вона повідомила у Facebook, коментуючи звільнення з полону бойовиків Людмили Сурженко, передає «Є!» посилаючись на Укрінформ.

Пані Людмилу катували. І завтра це обов'язково стане предметом жорсткої розмови під час скайп-конференції щодо заручників у форматі Мінської гуманітарної групи, - наголосила вона.

Геращенко також наголосила, що вимагатиме від координатора ОБСЄ в групі відвідати українських заручників на окупованих територіях, до яких роками не допускають представників МКЧХ та інші міжнародні організації. 

Це неправильно, що протягом всього часу роботи Мінської групи представник ОБСЄлише раз відвідав українських заручників, і бачив лише кількох з них, а не всіх. До українських тюрем всі міжнародні організації мають доступ. А всі факти катування українців бойовиками мають бути засуджені як українськими, так і міжнародними судами, - підкреслила Геращенко.

Вона висловила сподівання, що за фактом незаконного утримання і катування Сурженко бойовиками вже порушено кримінальну справу проти контрольованих РФ бойовиків.

13 липня у Луганську під час перетину лінії розмежування в районі КПВВ "Станиця Луганська" на блокпосту бойовиків "ЛНР" представниками т.зв. "МДБ ЛНР" була затримана український блогер, луганчанка Сурженко Людмила (псевдонім у соцмережах Людмила Ясная). Приводом для затримання стало невиконання Сурженко команд бойовиків (вона є інвалідом слуху з дитинства, користується слуховим апаратом, на якому на той час вийшли з ладу акумулятори). 

29 липня Сурженко було відпущено на волю, їй самостійно вдалось перетнути КПВВ "Станиця Луганська" у важкому психологічному стані, після чого їй надано необхідну медичну допомогу.

Підготовлені звернення до міжнародних організацій та судових інстанцій з приводу порушення прав людини.