Політика
1 серпня 2017
Замість перевиборів Порошенку варто думати про обмеження повноважень президента, – Солонтай
Якщо рейтинги Президента падатимуть із такою динамікою, як зараз, на наступних виборах він може не пройти навіть у другий тур.
news-image

Якщо рейтинги Президента падатимуть із такою динамікою, як зараз, на наступних виборах він може не пройти навіть у другий тур. Тож зараз у АП розглядають серйозні варіанти виходу із цієї кризи, пише «Є!» з посиланням на ZIK.

Таку думку в ефірі інформаційного проекту «Перші про головне. Коментарі» висловив політолог Олександр Солонтай.

Порошенко робив велику ставку на безвіз, сподіваючись, що це дасть старт для відновлення його рейтингів. Однак, якщо динаміка буде такою ж, то напередодні виборів він обійме аж четверту позицію.

«В Адміністрації Президента зараз «відкритий тендер» для всіх політтехнологів, політологів та інших експертів міжнародного значення. Вони шукають варіанти, щоб Порошенко міг повернути собі позицію кандидата у другий тур», – розповів Солонтай.

Тож, за його словами, зараз політтехнологами Президента «розглядаються дуже серйозні варіанти». Найперший із них – наступальна операція на Донбас та звільнення цих окупованих територій.

«Однак це не гарантує 90 відсотків рейтингу. Адже у нас десятки людей питають: «Чому ми взагалі маємо воювати?», «Як ми це все відновлюватимемо?» чи «Що потім робити із цими «ватниками»?». Насправді, не всі підтримують закінчення війни шляхом її виграшу», – наголосив експерт.

Другий варіант – Порошенко справді продасть увесь свій бізнес і навіть більшість багатств віддасть армії.

«Ще один варіант – посадити трьох друзів. Але цього разу не Насірова у пледику, а йдеться про трьох справді серйозних персон, типу Яценюка. Це мають бути люди із дуже близького оточення Президента», – зазначив Солонтай.

Та, враховуючи ризики і нереальність усіх цих варіантів, «більшість тверезих і розумних голів» радять не мріяти про другий термін. Замість цього йому варто провести конституційну реформу, яка зменшить повноваження президента.

«Йому потрібно реформувати посаду президента, щоб вона стала нижче парламенту, і самому спокійно відбути політичний період у парламенті. Тоді будь-який наступний президент, який прийде на його місце, може, з точки зору Порошенка, ревізувати усе, чого він досягнув, а з точки зору країни – скасувати усі здобуті досягнення – аж до розриву угоди про асоціацію із ЄС», – зазначив Олександр Солонтай.

Читайте також:Саакашвілі подасть апеляцію на позбавлення громадянства

Читайте також:Заява Трампа про втручання України у вибори США: експерт назвав можливі наслідки