Політика
2 серпня 2017
Опоблок вимагає звільнити чиновника, який запровадив навчання першокласників в херсонських школах українською мовою
Опоблоківці вважають це "кричущим фактом обмеження свобод, гарантованих Основним законом держави".
news-image

Згідно з ініціативою обласного Департаменту освіти, науки і молоді, яке очолює Євген Криницький, усі перші класи Херсонської області з цього навчального року мають перейти на українську мову навчання. Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook повідомив голова РО ПП Опозиційний блок в Херсонській області Василь Федін, передає «Є!»

"Наша принципова позиція, щоб абсолютно всі школи області поступово перевести на українську мову навчання. Саме тому ми плануємо з цього року почати з перших класів", - розповів представникам ЗМІ Криницький.

 У зв'язку з цим В. Федін від імені однопартійців звернувся із заявою на ім'я Голови Херсонської обласної державної адміністрації Андрія Гордєєва. У документі, зокрема, зазначається, що активісти ОБ вважають це кричущим фактом обмеження свобод, гарантованих Основним законом держави, зокрема невиконання ст.53, в якій говориться, що "громадянам, які належать до національних меншин, відповідно до закону гарантується право на навчання на рідній мові", а також порушення Європейської Хартії регіональних мов.

Федін пише, що зараз в Херсонській області 26 російськомовних шкіл, учні яких таким чином, на його думку, будуть позбавлені можливості зробити добровільний вибір, гарантований Конституцією.

"Мовне питання є одним з найбільш чутливих і проблемних у сформованій системі соціальних відносин України, і як показує весь досвід української незалежності, різні чиновники вдаються до встановлення мовних кордонів часто необдумано і безвідповідально, без урахування конкретних обставин місця і часу. Жодне з цих епохальних рішень не було обгрунтовано виразною аргументацією, крім загальних псевдопатріотичних заяв і всякий раз лише розжарювало агресивні настрої, а також штучно загострювало протистояння в суспільстві", - констатується в документі.
"Ми вважаємо, що обов'язкове вивчення державної мови всіма без винятку учнями всіх шкіл країни не вступає в протиріччя зі ст.53 і іншими статтями, що забезпечують право вільного вибору мови спілкування і освіти громадянами України. Ми вимагаємо визнати факт порушення Конституції України та обмежити право державних управлінців, зокрема Департаменту освіти, науки і молоді, встановлювати правила, котрі ігнорують за змістом Конституцію та інші закони", - констатував голова РО ПП Опозиційний блок в Херсонській області Василь Федін.

Лідер обласної парторганізації ОБ закликав керівництво області звільнити Є. Криницького з займаної посади.