Облігації України сильно знецінилися після новини про переговори з кредиторами
За даними ЗМІ, оголошення про переговори з кредиторами було одним з умови МВФ для успішного продовження переговорів
news-image

Ціна облігацій України з погашенням у липні 2017 року впала на 3,9 цента - до рекордно низьких 52,95 цента за долар після повідомлення про намір Києва провести консультації з кредиторами з метою підвищення "середньостроковій боргової стійкості".

Про це пише Є | Єдність.інфо з посиланням на finance.ua.

З початку місяця облігації втратили 5,8%. В їх ціни включені очікування відстрочки платежів і навіть зниження суми основного боргу, заявив Лутц Роемейер з LBB Invest. За його оцінкою, якби ринок очікував лише розстрочки на 3-5 років, то ціна мала б бути вище 80 центів.

Очільник Aberdeen Asset Management Макс Волман сказав Financial Times, що оголошення про переговори, з одного боку, є позитивним, оскільки передбачає вирішення складної ситуації, з іншого боку, воно означає перспективи втрати грошей інвесторами в тій чи іншій формі. 

Україна проведе консультації з кредиторами з метою підвищення середньостроковій боргової стійкості, заявила міністр фінансів Наталія Яресько в середу на зустрічі з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард в Давосі.

Як очікується, консультації можуть почати наступного місяця - після завершення переговорів з Міжнародним валютним фондом про перехід від відкритої навесні 2014 програми stand-by до більш довгострокової і масштабної програми розширеного кредитування EFF (Extended Fund Facility).

За даними FT, оголошення про переговори з кредиторами було одним з умови МВФ для успішного продовження переговорів.

Мінфін України в середу ввечері розповсюдив повідомлення, в якому підтвердив, що буде проводити консультації з утримувачами зовнішніх суверенних боргових зобов'язань, щоб поліпшити "середньострокову боргову стійкість" країни.

При цьому, у заявах українських осіб не говориться, що переговори з кредиторами стосуватимуться реструктуризації суверенного боргу.

Багато експертів останнім часом відзначали вразливість зовнішньої боргової позиції України, відображенням чого є висока прибутковість суверенних єврооблігацій країни, що враховує суттєву ймовірність реструктуризації боргу. У цьому зв'язку, як вважають експерти, кредитори, в число яких входить і Росія, можуть виявитися змушені погодитися на продовження термінів погашення зобов'язань і зниження процентних виплат, щоб виключити дефолт України.

Державний борг України по відношенню до ВВП стрімко зростає: за оцінкою ЄБРР, він досяг 70% ВВП за підсумками 2014 року і продовжить збільшуватися в 2015 році. Сумарний дефіцит бюджету в поточному році очікується близьким до 10% ВВП, банківський сектор страждає від відтоку вкладів і девальвації гривні, зазначав ЄБРР, відбулося скорочення міжнародних резервів України до 7,5 млрд дол., або одного місяця імпорту. Тільки цього року Києву належить виплатити зовнішнім кредиторам понад 10 млрд дол.