Світ
2 серпня 2017
В Естонії побудують музей контрабанди алкоголю
Музей буде присвячений історії контрабанди між Естонією і Фінляндією.
news-image

В естонському селі Ліймала побудують музей, присвячений історії контрабанди алкоголю між Естонією і Фінляндією у період 1920-40. Будівництво обійдеться в 580 тис. євро, передає «Є!» із посиланням на Err.ee.

"Новий музей буде присвячений контрабанді алкоголю саме з точки зору берегових жителів, оскільки цю тему можна розглядати двояко. Наприклад, професор Раймо Пуллат у своїй книзі "Viinameri" («Горілчане море») розповів цю історію з точки зору держави й влади", - сказав член правління управляючої музеєм фірми Trogar OU Ханнес Прітс.
"Згідно з давнім береговим правом, контрабанда алкоголю має вкрай просту логіку - все, що дає море, є законним прибутком. Чи то риба, чи останки корабля або контрабандний алкоголь, або інша контрабанда, оскільки на узбережжі завжди займалися контрабандою. Просто в певні періоди її було більше, а в певні періоди менше і зазвичай це було пов'язано з не найбільш розумними рішеннями держави", - сказав Прітс.

"Контрабандний алкоголь був останнім контрабандним товаром, який у великих кількостях привозили по морю, він зробив величезний вплив на життя на узбережжі Естонії, якщо врахувати, що берегові села були бідними, а землі було мало. У нас був хутір 8 гектарів, тоді як в Південній Естонії хутора були по 40-50 гектарів.

Головним джерелом проживання був рибний промисел, виручка від контрабанди алкоголю істотно змінила побут берегових сіл, кращий приклад - Війністу, де ми бачимо будівлі з мансардами й залізними дахами. У той час жартували - якщо на будинку в прибережному селі залізний дах, там займаються контрабандою алкоголю і точка, тому що це було неможливо зробити на законний заробіток. Саме цю історію ми намагаємося розповісти", - сказав він.

Крім того, в рамках проекту побудують естраду для концертів і вистав у 150 кв. м, а також 15-метрову спостережну вежу.

"Ми вже проводимо концерти. Проект розпочався в 2012 році. Ми проводимо концерти просто неба, але, як це і буває в Естонії, все залежить від погоди. Ми хочемо побудувати біля моря естраду в 150 кв. м для концертів і вистав, яка була б повністю відкрита з одного боку, а з іншого у неї буде скляна стінка, щоб глядачі відчували, що знаходяться біля моря, але їм не доводилося насолоджуватися мистецтвом і культурою під проливним дощем", - сказав Прітс.
"Проект повинен бути готовий до осені 2019 року", - додав він.

Загальна вартість проекту музею становить 582 тис. євро. Крім того, Trogar OU планує побудувати при музеї готель на дев'ять номерів, який вміщатиме до 35 відвідувачів.

Читайте також: В Італії відкриється перший в світі музей брехні
Читайте також: У Флоренції відбулась презентація нового музею, присвяченого режисерові Франко Дзефіреллі (фото)