Суспільство
22 січня 2015
ЄСПЛ припинив розгляд справи Тимошенко щодо політичних переслідувань
ЄСПЛ зазначають, що українські власті визнали факт того, що кримінальне переслідування Тимошенко було політично вмотивованим, і, як наслідок, визнали порушення її прав.
news-image

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) сьогодні, 22 січня 2015 р., опублікував рішення про припинення розгляду другої справи за позовом екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, повідомляє Є l Єдність.інфо із посиланням на РБК.

"Суд прийняв до уваги декларацію українського уряду, в якій вони визнали, що кримінальне переслідування Тимошенко було політично вмотивованим, і в якій вони визнали порушення її прав, передбачених Конвенцією, і про заходи, вжиті урядом щодо усунення цих порушень. Після того, як пані Тимошенко погодилася з умовами цієї декларації, суд вважає, що це передбачає дружнє врегулювання між сторонами і, отже, не знаходить підстав для продовження розгляду справи", - йдеться в повідомленні.

Як пояснюється в повідомленні, 10 серпня 2011 р. Тимошенко подала відповідну скаргу до ЄСПЛ, а 10 червня 2013 р. вона була донесена до української влади. Після невдалих переговорів щодо дружнього врегулювання, 7 травня 2014 р. уряд проінформував суд, що вони запропонували прийняти декларацію з метою врегулювання питань, порушених у заяві.

Зокрема, зазначають у ЄСПЛ, українські власті визнали, що кримінальне переслідування Тимошенко було політично вмотивованим, і як наслідок визнали порушення її прав. Вони також поінформували суд про різні заходи, вжиті по усуненню визнаних ними порушень. При цьому, Україна попросила суд виключити скаргу зі свого списку справ.

10 червня 2014 р. Тимошенко повідомила суду, що вона погодилася з умовами урядової декларації. Нагадаємо, в 2011 р. Тимошенко була засуджена до 7 років в'язниці за перевищення повноважень при підписанні газових угод з Росією в січні 2009 р., коли вона обіймала пост прем'єр-міністра. Також суд позбавив її на 3 роки права обіймати посади в органах державної влади. 14 квітня 2014 р. Верховний суд України (ВСУ) закрив "газову справу" проти Тимошенко у зв'язку з відсутністю складу злочину. 22 лютого 2014 р. після того, як Верховна Рада проголосувала за її звільнення, Тимошенко вийшла з колонії в Харківській області.

Відзначимо, 7 липня 2014 р. Міністерство внутрішніх справ України оголосило в розшук суддю Родіона Кірєєва, який виніс вирок Тимошенко. Голова комітету Верховної Ради України з питань правової політики і правосуддя, голова фракції "Блок Петра Порошенко" Руслан Князевич зареєстрував у парламенті проекти постанов про дозвіл про взяття під варту судді Кірєєва і ще двох суддів.