Київ
2 серпня 2017
В Києві поліція викрила мережу незаконних реабілітаційних центрів, де людей тримали у кайданах та колоки психотропні (фото, відео)
Під час проведення слідчих дій на території зазначених центрів було встановлено сім фактів утримання осіб проти їх волі.
news-image

Київська поліція припинила діяльність незаконних реабілітаційних центрів, які діяли без відповідних ліцензій. Пацієнти цих центрів утримувалися там проти власної волі, окрім того, щодо них застосовувалися кайданки.

Про це повідомляє прес-служба поліції Києва, інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

Згідно з повідомленням, кілька місяців тому працівники управління протидії наркозлочинності поліції Києва отримали інформацію щодо діяльності групи осіб, які займалися незаконним збутом психотропної речовини "Сибазон" ("Діазепам")

За словами головного поліцейського Києва Андрія Крищенка, спершу правоохоронці затримали 27-річну працівницю медзакладу, яка шляхом ін’єкцій збувала заборонений до обігу препарат психотропної дії.

Згодом правоохоронці з’ясували, що до розповсюдження "Сибазону" може мати стосунок колега затриманої – 40-річний лікар, який працює на неповну ставку у державному медзакладі. За службовим обов'язком лікар отримував "Сибазон" та використовував його у практиці, а медсестра, ймовірно, мала доступ до цього препарату. Відтак, поліцейські вивчили журнал обігу облікових препаратів та знайшли чимало порушень зі сторони ще однієї працівниці, яка несла відповідальність за достовірність внесених даних.

Коли встановили шлях отримання заборонених препаратів, ми продовжили з’ясовувати подальші дії зловмисників. У результаті встановили причетність лікаря і медсестри до створення та діяльності чотирьох незаконних реабілітаційних центрів, один із яких функціонував у столиці, а інші – у Київській області, – розповів Крищенко.
"Так звані рехаби, які виглядали як звичайні приватні будинки, "лікували" своїх пацієнтів від різних видів залежності: наркоманії, алкоголізму та ігроманії. Загалом у цих закладах перебувало до 50 осіб, тобто по 10-15 пацієнтів у кожному "центрі", а термін "лікування" складав від кількох тижнів до року", – додав голова поліції Києва.

Згідно з повідомленням поліції, під час проведення слідчих дій на території зазначених центрів було встановлено сім фактів утримання осіб проти їх волі. За показами чоловіків, сюди їх привозили працівники закладу або рідні, які відразу сплачували вартість перебування (7-12 тисяч гривень на місяць) та пакет ліків, які призначав "лікар".

За відмову добровільно проходити курс "лікування", у тому числі забороненими психотропними препаратами, до пацієнтів навіть застосовували фізичну силу, кайданки та тримали у окремих приміщеннях, схожих на підвали, – зазначили в поліції.

Крищенко також додав, що у робочому кабінеті лікаря та за місцем його проживання та інших фігурантів, а також в їхніх автомобілях були проведені санкціоновані обшуки. Так, було виявлено та вилучено заборонені препарати "Сибазон" ("Діазепам").

Під час обшуку на території "центрів" правоохоронці також виявили та вилучили велику кількість заборонених до обігу психотропів та інших рецептурних препаратів, у тому числі із маркуванням державної закупівлі, а також кайданки та биту. Вилучені речові докази були скеровані на експертизу.

За результатами обшуків, 27-річну працівницю медичного закладу у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України затримали. Інших фігурантів доставили до слідчого управління Головного управління Національної поліції у м. Києві.

Відомості про події внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за низкою статтей.

Наразі проводяться оперативно-розшукові заходи, скеровані на встановлення усього кола осіб, які можуть бути причетні до контрабанди, виготовлення та розповсюдження психотропних препаратів.

Читайте також: Мешканець Борисполя через інтернет придбав інструкцію з виготовлення наркотиків та влаштував нарколабораторію
Читайте також: Лідер гурту Linkin Park, Честер Беннінґтон скоїв самогубство