Світ
3 серпня 2017
«Вдалося зацікавити»: як українські комікси дебютували на фестивалі у США (фото)
Художник й ілюстратор зі Львова Андрій Данкович цьогоріч вперше представив українські комікси на найбільшому у світі тематичному фестивалі.
news-image

Художник й ілюстратор зі Львова Андрій Данкович цьогоріч вперше представив українські комікси на найбільшому у світі тематичному фестивалі Comic-Con International у Сан-Дієго (Каліфорнія, США), пише «Є!» з посиланням на ZIK.

Каже, зустріли роботи українських авторів добре, і хоч ажіотажу й не було, але їхні комікси виглядали нічим не гірше за інших, ба навіть свіжіше. Разом зі своїм компаньйоном і видавцем Дмитром Хмарою художник уже повернувся зі Штатів і поділився з ІА ZIK враженнями від однієї з найграндіозніших у цій галузі подій. Тут важливо розуміти, що комікси у США – це давно вже більше, ніж просто паперові видання. Вони є частиною величезної аудіовізуальної індустрії, а подекуди й задають у ній нові тренди.

Сподобалася техніка малювання кольоровими олівцями, а також тематика коміксів – і моїх, і робіт моїх колег («Серед овець» та «Даогопак»): космічна олдскульна наукова фантастика, соціальна фантастика, антиутопія про суспільство, схоже на СРСР, та фентезі про українських воїнів-козаків.
Ажіотажу не було. Все-таки ми там були перший раз, зі скромним стендом та у не надто видному місці. Додому повернулися з половиною коміксів, решту продали та роздарували колегам. Відразу були випадкові покупці, а потім уже було кілька людей, які приходили спеціально, бо дізналися від друзів чи побачили наш стенд зверху з другого поверху або щось уже в нас купили і хотіли придбати щось іще.

Загалом ставлення до українців було дуже привітним, зацікавленим та дружнім. Просили, щоб ми приїжджали на наступний рік. Парадокс, але сприйняли нас набагато краще, ніж на першому нашому Комік-Коні в Києві.

Було багато різних коміксів у різних жанрах та стилях, хоча переважали, звісно, комікси про супергероїв. Особливістю українських мальованих історій, які ми привезли, було те, що вони абсолютно, кардинально різні. На фоні інших можу сказати впевнено, що вони виглядали нічим не гірше, ба навіть свіжіше.

 

 

Зараз комікси стрімко перетікають в мультимедійний формат. Тобто в фільми, серіали та ігри. І основна увага приділялася саме цьому, а не паперовим виданням. Основною темою цьогорічного Комік-Кону був, наприклад, новий сезон серіалу «Ходячі мерці».

 

Читайте також:Цього дня у Воркуті в концтаборах ГУЛАГу відбулося придушення повстання, організаторами якого були члени ОУН та УПА