Суспільство
4 серпня 2017
Сьогодні - день народження Марії Заньковецької
Першою роллю актриси стала роль Наталки Полтавки.
news-image

4 серпня 1854 р. в селі Заньки Ніжинського повіту Чернігівської губернії в родині дрібних поміщиків Адасовських з’явилася на світ наймолодша дитина – Марія, нагадує «Є!» із посиланням на Національний музей історії України.

До неї у подружжя народилося ще 3 доньки та 3 сини.

Батько Марії - Костянтин Костянтинович Адасовський - на той час був колезьким секретарем (невисокий 10-й із 14-ти чинів у Табелі про ранги).

Одна гілка роду Адасовських за Гетьманщини належала до дрібної старшини, інша - до парафіяльного духовенства, а село Заньки було родовим гніздом Адасовських ще з XVIII ст. Дід, прадід, прапрадід та прапрапрадід Марії по батьковій лінії брали участь у військових походах, зокрема прапрапрадід Іван загинув під час виправи у Крим у 1737 р., а дід Костянтин, поручик російської армії, в 1814 р. увійшов у складі військ союзників до Парижа.

Проте Марія відома не як Адасовська, а як Заньковецька – видатна українська актриса. Її сценічний дебют відбувся 1882 р. в Єлисаветграді у складі трупи Марка Кропивницького (роль Наталки Полтавки). Відтоді й аж до смерті в 1934 р. життя Заньковецької належало українській сцені.

Про значення її творчості, що виходила далеко за межі театрального мистецтва, влучно висловився Михайло Коцюбинський у вітанні з нагоди 25-річчя акторської діяльності Марії Заньковецької:

«Кожний, хто тільки знає українську сцену, хто знає її діячів, той ніколи не забуде вашого імені, не забуде його і історія України... Незабутній Кобзар українського горя поставив «слово» на сторожі, а ви понесли те слово, щоб палити серця, щоб будити у них чуйність до світла і рідної мови. Тільки палка душа і добрий зір поведуть народ на шлях сонця, на шлях переможниці – Весни!.. Бажаємо вам довгого віку, сили, енергії, – так, як Україні бажаємо найбільше таких людей, як ви».

Заньковецькій першій в Україні уряд присвоїв високе звання Народної артистки республіки.

Останні роки свого життя Марія Заньковецька жила з родиною своєї племінниці у Києві в будинку по вул. Великій Васильківській, 121.

Померла 4 жовтня 1934. Похована в Києві на Байковому кладовищі.

Читайте також: Україна до 2019 року відмовиться від антрациту - Насалик