Події
4 серпня 2017
Із кіберполіції України звільнилося близько 60 чоловік. Вони не очікували такої роботи , - Сергій Демедюк
Найближчим часом буде оголошений донабір спецагентів.
news-image

Глава кіберполіції Сергій Демедюк в інтерв’ю «Главкому» повідомив, що наразі відомство шукає близько 60 нових  співробітників.

Інформує «Є!», з посиланням на glavcom.ua.

«Найближчим часом ми оголосимо донабір спецагентів – близько 10 чоловік і біля 50 чоловік – це інспектори. Їхні місця звільнились, бо, на жаль, спеціалісти залишили наші лави. Вони не очікували такої роботи. В більшості випадків люди думали, що будуть знаходитися на робочих місцях, в дуже гарних кабінетах, думали, що їм дадуть такі програми, які самі будуть шукати злочинців. Вони не розуміли, що треба буде вчитися кожен день. Не змогли, тому що треба і в засадах сидіти, і злочинців на вулиці шукати, здійснювати вербовку, агентуру і так далі», - пояснив кіберполіцейський.

Він повідомив, що в цій  роботі також присутні елементи розвідки, але тільки в кіберпросторі.

«Наші злочинці ховаються за вигаданими акаунтами в даркнеті (darknet - вищий за ступенем анонімності сегмент інтернету, до якого неможливо підключитися через звичайний браузер – «Главком») і на закритих форумах. У нас є спеціальний підрозділ, який здійснює занурення у середовище хакерів і саме там відбувається розвідка», - пояснив Демедюк.

Поліцейський також зазначив, що так звані боти у Facebook – це не профіль кіберполіції.  

«Я говорю про спеціалізовані форуми, куди простому користувачу важко зайти. Там дуже чітко злочинці визначають, хто чужий, хто свій. Це як класична розвідка серед злодіїв, тільки наша у кіберпросторі і тут навіть на волосинку неправильно сказаний термін ставить агента у режим великого знаку питання. Тебе можуть заслати в карантин і придивлятись до тебе, якщо підозри підтверджуються, то тебе викидають із форуму і ти більше не маєш можливості туди потрапити», - додав Демедюк.

Що цікаво, серед персоналу кіберполіції є й колишні хакери, які тепер стали борцями із кіберзлочинцями.

«Коли ми набирали спецагентів, частина таких людей якраз і прийшла. Це - чисті патріоти, які хочуть допомогти. Але є й інша категорія, хакери, які не є співробітниками. Вони допомагають в залежності від того, який підхід до них знайти», - резюмував очільник кіберполіції.
Читайте також: На День Незалежності в Україні очікується наступна хакерська атака, - кіберполіція
Читайте також: Чим небезпечний вірус Коксакі і як проходить лікування
Читайте також: Хакери викрали сценарій 7 сезону серіалу «Гра престолів» і виклали у загальний доступ