Суспільство
22 січня 2015
Майже 90% українців не підтримують відділення Донбасу - опитування
Головними факторами, здатними роз'єднати українців є корумпованість влади, дії олігархів та агресія Росії
news-image

Всього 11,5% українців згодні, щоб Донбас вийшов зі складу України, причому більшість прихильників сепаратизму мешкає в Донбасі (37%), свідчать дані опитування, проведеного фондом Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва та Ukrainian Sociology Service, повідомляє Є l Єдність.інфо.

В оприлюдненому в День соборності опитуванні стверджується, що на від'єднання Галичини згодні 7% українців. Причому серед них всього 1% жителів цього регіону, а найбільша кількість - 16% - жителів Донбасу.

Відзначається, що тільки 5% громадян України хотіли б відділення регіону, в якому вони проживають.

Абсолютна більшість - 67,5% українців - вважають себе насамперед громадянами України, ідентифікують себе з прив'язкою до певного регіону тільки 12%.

За даними опитування, головними чинниками, які можуть роз'єднати жителів країни, є корумпованість влади (29%), дії олігархів (29%), дії Росії на роз'єднання України (25%), маніпуляція інформацією через ЗМІ (24%), поділ країни методом політичної агітації (20%).

У той же час найменш можуть вплинути на роз'єднання, на думку опитуваних, протести на Майдані (6%), дії країн Заходу (9%), зростання радикалізму та націоналізму в Україні (9%), утиски за мовною ознакою (10%).

9% впевнені в тому, що в Україні немає роз'єднання, а даний факт намагаються нав'язати, а 2% вважають, що країна ніколи не була єдиною і об'єднати її неможливо.

За словами соціологів, у розумінні факторів, здатних роз'єднати Україну, існують регіональні відмінності. Наприклад, у Донбасі роль Росії в роз'єднанні українців визнають лише 7%, зате головним фактором роз'єднання вважають "зростання радикалізму та націоналізму" в Україні (30%).

Донбас також став єдиним регіоном, де значна частина (23%) звинувачує в роз'єднанні країни Захід.