У ВР зареєстрували законопроект про введення податку на енергетичні напої
Відзначимо, що споживання енергетичних напоїв в Україні продовжує зростати.
news-image

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №7019, що пропонує встановити ставку акцизу на популярні енергетичні напої.

Інформує «Є!», з посиланням на informator.news.

Автори документа, група депутатів від БПП, вважають, що за кожен літр напоїв в казну слід платити додаткові 7 гривень, – повідомляє UBR.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що цей захід дозволить збільшити надходження до бюджету. У приклад депутати привели досвід зарубіжних країн. Так, «Мексика ввела акцизний податок на безалкогольні напої з вмістом цукру, а в Угорщині додатковим податком обкладаються напої з високим вмістом цукру, солі та кофеїну», – пояснюють автори законопроекту.

Під енергетиками, згідно тексту законопроекту, слід розуміти газований або негазований безалкогольний напій (за винятком чаю, кави та напоїв на основі кавових і чайних екстрактів), який містить кофеїн (або його замінники, що стимулюють центральну нервову систему) в кількості, що перевищує 150 мг/л.

Крім того, ініціатива пояснюється турботою про здоров’я українських громадян.

Нагадаємо, що це не перша спроба встановити ставку акцизного збору для енергетичних напоїв. Податок аналогічного розміру парламентарії пропонували встановити для тонізуючих напоїв законопроектом 2740 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо введення ставок акцизного збору на енергетичні напої» від 24.04.2015 року.

Відзначимо, що споживання енергетичних напоїв в Україні продовжує зростати. У період з 2007 по 2011 рік обсяг продажів потроївся і досяг 30,1 млн дал. За інформацією дослідницької компанії Nielsen в період з квітня 2016 року і по березень 2017 року продажі енергетиків в літрах виросли на 16,9%. А сегмент став лідером зростання в обсягах серед всіх безалкогольних напоїв.

За даними агентства Koloro в 2011 році найбільшою популярністю серед українців користувалися енергетичні напої ТМ Burn (26%), RedBull (21%), NonStop (19%), Revo (16%).

Читайте також: Склянка води з медом вранці оздоровить весь організм
Читайте також: Кабмін підвищив ціни на алкоголь