Політика
14 серпня 2017
Україна роздає паспорти громадянам інших країн
Журналісти умовно виділили три групи іноземних фахівців – грузинів, росіян та американців.
news-image

Портал «Комментарии:ua» (https://comments.ua/politics/591647-grazhdanstvo-gonorar.html) намагався розібратися, чому Україна роздає паспорти громадянам інших країн. Видання опублікувало інформацію про найбільш резонансні випадки, коли іноземці отримували українське громадянство в обмін на свої послуги. Журналісти умовно виділили три групи іноземних фахівців – грузинів, росіян та американців, передає «Є!»


Грузини

Найбільш резонансним випадком, безумовно, вважається казус із Михеїлом Саакашвілі, екс-президентом Грузії. Він з’явився під час Революції Гідності та виступав за європейське майбутнє, потім став радником Президента України а згодом, в травні 2015 року, очолив Одеську область  Його роботу на цій посаді оцінюють по-різному. Саакашвілі показав себе майстром політичного піару і дозволяв собі достатньо різко критикувати владу за економічну політику. Це призвело до його відставки, але грузин не покинув українську політику. Він конвертував свою публічність в політичний капітал та створив партію «Рух нових сил» разом з депутатами Верховної ради Мустафою Найємом та Сергієм Лещенком. У відповідь Президент Порошенко позбавив Саакашвілі громадянства

Колега Саакашвілі по партії заявив, що наступним буде Гізо Углава – перший заступник НАБУ.

«Людина непублічна, але впливова. Таким чином Банкова продовжить сценарій знищення НАБУ», - написав нардеп на своїй сторінці в Facebook.

Ще одна представниця Грузії – екс-Голова Нацполіції України Хатія Деканоїдзе, яка сама відмовилась від українського громадянства. Вона сама визнавала свої невдачі на посаді.

Ще раніше Україну покинув Олександр Квіташвілі. Він намагався реформувати нашу медицину, проте спроба виявилась невдалою – його ідеї по впровадженню платної медицини не сприйняли.

Росіяни

Марія Гайдар стала першою представницею російської опозиції, яка отримала українськи паспорт. В Одесу її запросив Михеїл Саакашвілі в якості свого радника. Однак радикально настроєні представники української громадськості були вкрай невдоволені її визнанням російської агресії та української належності Криму. В травні 2016 року вона подала у відставку. Її кар’єра депутата Одеської облради також була невдала і зараз Гайдар займає посаду позаштатного радника Президента Порошенка.

Найбільш яскравою з росіян на українському небосхилі «Комментарии» вважають зірку Дениса Вороненкова. Екс-депутат Держдуми РФ дав свідчення Генпрокуратурі та СБУ у справі про державну зраду президента-втікача Віктора Януковича. Саме за співпрацю з прокуратурою Вороненков отримав українсько громадянство.

Бізнес-партнер Вороненкова Сергій Ковбасюк найменш публічна фігура серед російських варягів. Сам він не розголошує факт отримання громадянства України, що пояснюється дуже просто – адвокат отримав його в обмін на співпрацю проти Росії. Саме Ковбасюк забезпечив в’їзд Вороненкова в Україну. Зараз правник, але в минулому співробітник ФСБ Ковбасюк є цінним джерелом інформації для СБУ, де йому навіть присвоїли псевдонім «Коба», стверджує видання. В Росії Ковбасюка вважають досить впливовою фігурою. Він керує однією з топових адвокатських контор «Адвокаты & бизнес», яка представляє інтереси шведської компанії IKEA. Крім цього, Ковбасюк займається логістикою, фінансами, нерухомістю управлінням майном та агробізнесом. Російська преса пов’язувала його з торгівлею зброєю і навіть з вбивством Бориса Нємцова.

Американці

Наталі Енн Яресько очолювала Міністерство фінансів України майже півтора року. Вона отримала українське громадянство, але й від американського не відмовилась. Її найбільшим досягненням вважають домовленість з приватними кредиторами про списання українського боргу в розмірі 3,6 млрд доларів. Проте, деякі експерти вважають, що це не повністю відповідає дійсності, адже Україна взяла на себе зобов’язання виплатити в 2021-2040 рр додаткові кошти, у разі, якщо номінальний ВВП нашої держави перевищить 125,4 млрд доларів.

Ще одна американка Уляна Супрун спочатку працювала волонтером на Євромайдані, а після цього заснувала організацію «Захист патріотів», яка проводила тренінги з тактичної медицини за стандартами НАТО. За ці послуги Порошенко надав Супрун українське громадянство а згодом вона була висунута на посаду в.о. міністра охорони здоров’я. Щоправда пізніще виявилось, що пані Уляна не може підтвердити свою вищу освіту і в багатьох медиків цей факт викликає серйозне занепокоєння.

Ще одним варягом був Олександр Боровик. Громадянин Німеччини, він після Майдану отримав український паспорт разом із посадою заступника міністра економіки. Пізніше був радником Саакашвілі, коли той очолював Одеську область і навіть висувався на посаду мера Одеси. В червні цього року Боровик розкритикував дії Президента Порошенка, а вже за місяць був позбавлений українського громадянства.
Чи варто давати українське громадянство іноземцям, які щойно справи починають йти кепсько одразу відхрещуються від українського громадянства? Вочевидь, не усім, впевнене видання. Громадянство в обмін на конкретні послуги – більш прагматичний підхід. Громадянство як гонорар, а не аванс.

Читайте також: Російська поетеса виступила в Одесі, незважаючи на гастролі в Криму