Суспільство
22 серпня 2017
Войцєх Ярузельський боровся не тільки з УПА, але й польським підпіллям - дослідження
Після війни УПА та польське підпілля проводили спільні акції проти комуністів.
news-image

Перший президент Польщі Войцєх Ярузельський активно боровся з антикомуністичним підпіллям. Він був не тільки офіцером розвідки, але і слідчим Польської Народної Армії. Про це розповів директор Військового історичного бюро Славомір Ценцкєвич, який нещодавно знайшов доповіді капітана Ярузельського періоду 1946-1947 років, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Про відкриття головою Військового історичного бюро «десятків доповідей» Ярузельського стало відомо на початку серпня; це звіти 1946-1947 років, коли Ярузельський як офіцер розвідки служив у 5 Колобжеському піхотному полку, що входив до складу 2-ї піхотної дивізії ім. Яна Г. Домбровського.

«Після війни 5 Колобжеський піхотний полк брав участь не тільки у боротьбі, як упродовж багатьох років переконував Ярузельський, з Українською Повстанською Армією на східних кордонах Польщі, але також з польським самостійницьким підпіллям. Згідно з доповідями капітана Ярузельського, які вдалося знайти в архівах Військового історичного бюро, його полк здійснював криваві напади на солдатів Національних Збройних Сил та рух опору "Свобода і Незалежність"», - сказав Ценцкєвич.

Відповідно до документів, число жертв як польських, так і українських партизанів, склало сотні вбитими.

Полк, у якому Ярузельький, маючи від кільканадцяти до кількадесяти підлеглих солдатів, виконував функцію командувача розвідки, діяв, зокрема, в околицях Пйотрокова-Трибунальького та Грубешова.

«Попри те, що ці звіти з району Грубешова інформують буцімто про боротьбу з українським підпіллям, однак у багатьох з них йдеться про боротьбу, наприклад, з Національними Збройними Силами. Приблизно 70% з них (звітів – ред.) стосуються УПА, а 30% - НЗС», - сказав голова Військового історичного бюро.

Ценцкєвич додав,що Ярузельський не займався виключно звітуванням у полку (він був також перекладачем, оскільки у ньому служило кільканадцять радянських командувачів). Військовий був також слідчим.

«Це невідомий факт, про який дізнаємося з цих матеріалів. Войцєх Ярузельський був командувачем розвідки та слідчим офіцером. Він був першим, хто допитував схоплених солдатів. Однак матеріали свідчать про те, що він допитував партизанів УПА і видавав їх радянцям, прирікаючи їх на вірну смерть», - наголосив Ценцкєвич, нагадавши, що після війни УПА з польським підпіллям проводили спільні акції проти комуністів.

Звіти Ярузельського історик відшукав під час вивченнях документів, що стосуються Міхала Жимєрького, який до 1945 року очолював Польську Народу Армію.

«Там є його листування з Червоною Армією, навіть зі Сталіним. Є також листи Сталіна та його накази. Це безцінні речі для розуміння того як у Польщі встановлювали комуністичну владу», - сказав історик.

Польська Народна Армія, крім інших збройних формувань, зокрема, Корпусу Внутрішньої Безпеки, відіграла основну роль у знищенні післявоєнного антикомуністичного підпілля у Польщі – так званих проклятих солдатів.

Військове історичне бюро спільно з Інститутом національної пам’яті, як сповістив Ценцкєвич, опублікує доповіді Ярузельського періоду його боротьби з польським підпіллям.