Події
23 серпня 2017
На Закарпатті за сепаратизм засудили адміністратора угорськомовної групи у Фейсбуці
Обвинувачений свою вину визнав повністю, щиросердно розкаявся у вчиненому та просив суд затвердити угоду про визнання винуватості, укладену між ним та прокурором.
news-image

Уродженець Виноградівщини не тільки закликав відокремити Закарпаття від України, але й активно коментував цю тему російським телеканалам.

Про це пише «Є!» з посиланням на ZIk.

Так, Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області під головування судді В. Данко  15 серпня 2017 року встановив: 

«Будучи громадянином суверенної самостійної держави Україна, навесні 2014 року, будучи обізнаним про те, що згідно ст. 73 Конституції України питання про зміну меж території або державного кордону України вирішується виключно шляхом проведення всеукраїнського референдуму, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, перебуваючи на території Угорщини, у м. Будапешт, будучи активним членом з правами адміністрування угорсько-мовної тематичної групи «Karpatalja nem Ukrajna» (переклад на українську мову: «Закарпаття не Україна») соціальної мережі «Facebook», розповсюдив у ній матеріали, що містять публічні заклики до невизначеного кола осіб (переважно етнічних угорців, що проживають на території України) до зміни меж території та державного кордону України, тобто поширив ідею сепаратизму, а саме відокремлення Закарпаття від України та передачу його під юрисдикцію Угорщини, тим самим вчинив умисні дії з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України».

Упродовж декількох місяців адміністратор спільноти поширював у ній повідомлення, у яких, у відповідності до висновку судово-лінгвістичної експертизи, відкрито та цілеспрямовано закликав вчинити дії, спрямовані на шкоду територіальній цілісності і недоторканності України, що полягають у зміні адміністративно-територіального устрою України на користь іншої  держави – Угорщини.

Крім того, слідством встановлено, що перебуваючи на території Угорщини, у м. Будапешт, 13.07.2015 р. під час участі в російській телепередачі «Вести» телеканалу «Россия 1», діючи повторно умисно, усвідомлюючи, що його висловлювання містять заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, дав інтерв’ю, в якому висловив заклик або поїхати (із загального контексту – з України в Угорщину), або боротися за звільнення Закарпаття від української влади, – повідомили ІА ZIK  у прес-службі Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав повністю, щиросердно розкаявся у вчиненому та просив суд затвердити угоду про визнання винуватості, укладену між ним та прокурором. Із змісту угоди слідує, що прокурор та підозрюваний дійшли згоди щодо всіх істотних обставин даного кримінального провадження, підозрюваний у повному обсязі підозри беззастережно визнає свою винуватість у вчиненому діянні.

«На підставі ч.1 ст.70 КК України призначити остаточне покарання у вигляді 5 років позбавлення волі шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим із звільненням на підставі ст. 75 КК України від відбування покарання з випробуванням строком на 3 роки без конфіскації майна. На підставі п.2 ч.1 ст.76 КК України покласти обов’язки: повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання», – йдеться у вироку, опублікованому 15 серпня 2017 року.

Тобто, порушника засуджено на три роки умовного терміну.

Також обвинувачений має повернути державі витрати на залучення експертів у даному кримінальному провадженні, що складають 7 тисяч 168 грн. 

Читайте також:В Коблевому на території бази відпочинку знайдено оголене тіло жінки

Читайте також:Наступив на ногу дівчині: сварка у миколаївській маршрутці закінчилася різаниною