Суспільство
24 серпня 2017
Коли думаєте про незалежність, не ставте собі питань, яку зарплату отримуєте, – Портников
Головна причина всіх українських бід – байдужість до України, заявив Портников.
news-image

У День Незалежності України відомий український журналіст та публіцист Віталій Портников закликав українців у міркуваннях про незалежність не ставити собі питання про розмір зарплат. Натомість українцям варто ставити собі запитання, якою мовою вони розмовляють та яку відвідують церкву.

Про це Портников написав у своєму блозі на сайті видання "Еспресо", передає «Є!».

Коли ви думаєте про незалежність, не ставте собі, будь ласка, питань про те, яку зарплату ви отримуєте, чи подобається вам влада і чи є ефективною боротьба з корупцією. Ці питання ставлять собі люди у всіх країнах світу – і розвинених, і не дуже. Але аж ніяк не у всіх країнах світу зберігається колоніальна ментальність величезної частини населення, – мовиться у матеріалі.
Коли ви думаєте про незалежність, краще запитайте себе, якою мовою ви розмовляєте і якою мовою розмовлятимуть ваші діти і внуки. Краще подумайте, які книжки читаєте, які фільми дивитеся, які історичні дати для вас є важливими, до якої церкви ви ходите. Простіше кажучи – скажіть чесно собі, собі самому – якому богу ви молитеся. І якщо ви продовжуєте молитися чужому – то, можливо, звідси всі ваші проблеми і всі наші?, – написав Портников.

Він поцікавився у читачів, якби президент Росії Володимир Путін "не зійшов з розуму, не поліз би в Крим, не влаштував би війну на Донбасі – хіба сьогодні ми не знаходилися б перед перспективою нового тріумфу проросійських сил?"

І хіба не будемо ми знаходитися перед такою перспективою вже завтра – якщо тільки в Москві вирішать, що пора йти з наших земель і знову запропонувати нам "братні обійми", – додав публіцист.
Адже насправді ми стаємо Україною тільки тому, що захищаємося. А ми повинні стати Україною тому, що таким є щире бажання кожного українського громадянина. Це не одне й те саме – від безвиході і за бажанням, – наголосив Портников.

Він також додав, що головна причина всіх українських бід – байдужість до України: "І перемагаємо ми тільки тоді, коли згадуємо про неї".