Події
28 серпня 2017
У Києві вшановують жертв Іловайської трагедії
Офіційно запрошені представники ГПУ та Генштабу на захід не прийшли.
news-image

На Михайлівській площі у Києві проходить акція "Іловайськ - 2014 р.: час НЕ лікує", присвячена річниці трагедії, передає «Є!» із посиланням на Укрінформ.

Участь в заході беруть представники Всеукраїнської громадської організації "Об'єднання дружин і матерів бійців-учасників АТО", бійці батальйону "Донбас", духовенства, громадськості.

Матері та дружини загиблих в "Іловайському котлі" згадували своїх синів і чоловіків і закликали керівництво країни докласти всіх зусиль для якнайшвидшого припинення конфлікту на Сході.

У свою чергу представники батальйону "Донбас" наполягають на справедливому та об'єктивному розслідуванні Іловайської трагедії.

Ініціатори акції зауважили, що офіційно запрошені представники ГПУ та Генштабу на захід не прийшли. Від урядовців була присутня заступник міністра соціальної політики Наталка Федорович, яка розповіла, що днями на розгляд урядового комітету буде винесено пропозиції щодо розширення категорії осіб, які матимуть право на отримання коштів для придбання квартир. За її словами, існуючий квартирний список поповнюється учасниками добровольчих батальйонів і волонтерами. Ця програма зручна тим, що не чиновники обирають квартири, а самі люди мають право придбати житло у будь-якому місті країни, без прив'язки до прописки, уточнила Федорович.

На території Михайлівського собору у Києві відкрилася пересувна виставка у пам'ять про бійців АТО, які загинули під Іловайськом та Савур-Могилою у серпні 2014 року. 

Експозиція працюватиме 28 та 29 серпня - це дні, коли сталася Іловайська трагедія. Тут представлені матеріали, що розповідають про події на Сході України, про загиблих у результаті військової агресії РФ.

Виставка «Блокпост Пам'яті» складається з тридцяти вітрин, зібраних із ящиків з-під боєприпасів. Вітрини заповнені предметами, зібраними на полі бою поряд із тілами загиблих українських військових. Це, зокрема, кишенькові іконки, натільні хрестики, уривки документів, шеврони, мобільні телефони та інші особисті речі. На внутрішній поверхні кришки кожної з вітрин розміщені фотографії з місць, де ці речі були зібрані - курган Савур-Могила, Іловайськ, Дебальцеве.

За офіційними даними, у боях під Іловайськом загинуло 366 бійців (157 військових не впізнані), ще 158 вважаються зниклими безвісти.

Читайте також: Військові АТО поскаржились на бездіяльність високопосадовців у справі Іловайського котла