Політика
28 серпня 2017
У Миколаєві планують «вбити» 5 тисяч собак
Проектом рішення пропонується застосування масової евтаназії вуличних тварин у зв'язку з неблагополучною епізоотичною ситуацією
news-image

У Миколаєві на засідання сесії Миколаївської міської ради виноситься пропозиції щодо змін до "Програми поводження з собаками та котами на території міста Миколаєва на 2013–2017 рр.".

Інформує «Є!», з посиланням на ТСН.

Проектом рішення пропонується застосування масової евтаназії вуличних тварин у зв'язку з неблагополучною епізоотичною ситуацією.

"Масова евтаназія безпритульних тварин у Миколаєві повністю перекреслює всі наші зусилля, які були націлені на гуманне вирішення проблеми регулювання чисельності вуличних тварин", - заявив експерт Animal-id info UA Віктор Копач.

У 2017 році у місті нарахували 4900 безпритульних тварин. У 2016 році кількість тварин була значно вищою – 7400 особин.

"Масова евтаназія як метод регулювання скорочення чисельності безоглядних тварин в Україні може бути застосована лише у вигляді виключення, – підкреслює Марина Суркова, віце-президент Асоціації зоозахисних організацій України.

Згідно статті 16 ЗУ "Про захист тварин від жорстоко поводження", "регулювання чисельності диких тварин і тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини, здійснюється методами біостерилізації або біологічно обґрунтованими методами, а в разі неможливості їх застосування - методами евтаназії".

"Масова евтаназія тварин є частиною ганебного зоореалістичного руху, який є небезпечним та руйнівним для суспільства, – каже Наталія Вишневська, координатор зоозахисного напрямку Національного екологічного центру України.

Прикладом ефективного використання гуманних методів регулювання чисельності вуличних тварин є львівський, житомирський, черкаський, київський, дніпровський, чорнобильський досвід. 

Лідери українських зоозахисних організацій України, волонтери, громадяни України звернулись до мера міста Миколаїв не допустити масових страт тварин. 

Масова евтаназія тварин як метод регулювання безоглядних тварин заборонена на національному рівні в Польщі, Німеччині, Австрії, Португалії, Італії, Греції, Норвегії. 

Читайте також: Світильник та сімейні фото: користувач мережі зробив спальню для свого собаки (фото)
Читайте також: У Києві на шкільному стадіоні вбили людину (фото)