Події
29 серпня 2017
У Рівненській області чоловік захворів на ботулізм після вживання домашньої тушонки
Ботулізм виник після вживання домашньої консерви (тушонки з свинини).
news-image

Другий випадок ботулізму в Рівненській області - на цей раз захворів 56-річний чоловік із села Люхча Сарненського району. Ботулізм виник після вживання домашньої консерви (тушонки з свинини). Про це повідомила прес-служба ГУ Госпродпотребслужби, пише «Є!» з посиланням на 112 канал.

"Хворий звернувся до лікарів на 5 день після вживання консерви, тоді, коли у нього після розладів шлунково-кишкового тракту виникло погіршення зору. Діагноз ботулізм був підтверджений лабораторно", - йдеться в повідомленні.

Хворий госпіталізований в інфекційне відділення місцевої лікарні, де йому було призначено відповідне лікування, а також введено ботулинистический антитоксин.

Консерви з домашньої свинини вживали ще двоє членів сім'ї, стан яких на даний момент задовільний і симптоми отруєння у них відсутні.

Фахівці Госпродпотребслужбы області нагадали, що домашню консерву необхідно прогрівати перед вживанням не менше 10 хвилин. Докладно про заходи профілактики ботулізму можете дізнатися тут.

Варто відзначити, ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum, що міститься в неправильно приготованих консервах.

Основний шлях передачі захворювання - харчової, дуже часто це відбувається через вживання консервованих у домашніх умовах, продуктів харчування. Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти викликають групові, "сімейні" спалахи захворювань.

Як повідомлялося, раніше у Львівській обл. двоє чоловіків потрапили до реанімації з діагнозом ботулізм - сироватки в лікарні не виявилося.

Нагадаємо, що за даними Моз, з початку року в Україні захворіли на ботулізм понад 90 осіб.

Читайте також:Найпоширеніші хвороби школярів: до чого готуватися батькам

Читайте також:У Києві медики зареєстрували перший смертельний випадок від захворювання на лептоспіроз