Авторизація

Ця осінь – перший в історії повноцінний сезон українських прем'єр, - Голова Держкіно
Осінь 2017 року – перший в історії незалежного українського кіно повноцінний сезон прем’єр.
news-image
За словами Пилипа Іллєнка, деякі прем’єри навіть довелося переносити на наступний рік, аби стрічки не конкурували одна з одною.

Осінь 2017 року – перший в історії незалежного українського кіно повноцінний сезон прем’єр. Про це заявив очільник Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко під час брифінгу 31 серпня щодо досягнень, перспектив та загроз розвитку українського кіно, передає «Є!» з посиланням на Тиждень.

За його словами, тільки сьогодні відбудуться дві прем’єри, ще одна українська картина вийшла тиждень тому.  Йдеться про вихід з 31 серпня в український прокат стрічки «Рівень чорного» Валентина Васяновича та «DZIDZIO Контрабас» Олега Борщевського. Стрічка «Червоний» Зази Буадзе стартувала в прокаті у День незалежності, 24 серпня.

За даними Пилипа Іллєнка, до кінця року в прокат вийде не менше 13 українських фільмів, «а можливо, значно більше».

«Це говорить про те, що нам доводиться переносити частину прем’єр, щоб стрічки не конкурували одна з іншою», - додає він.

На думку очільника Держкіно, головною причиною подібного сплеску стало радикальне збільшення державного фінансування.

«Чому це можливо? Тому що останні роки держава збільшила фінансування. На цей рік фінансування безпрецедентне за усі 26 роки незалежності. Це рекордна сума, і наступного року ми можемо очікувати на її збільшення», - зазначає Іллєнко.

На підтвердження своїх слів голова Держкіно наводить статистичні дані щодо кількості завершених українських повнометражних фільмів за останні роки: «Якщо у 2014 році їхня кількість становила 2, у 2015 – 3, у 2016 році – 4, то на кінець серпня 2017 року вже маємо цифру 8».

Нагадаємо, у держбюджеті на 2017 рік було закладено 501,5 млн грн на створення та розповсюдження національних фільмів та фінансову підтримку державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка». Ця сума вдвічі перевищує минулорічну.

Читайте також:Зірки відвідали вечірку в честь прем'єри фільму DZIDZIO Контрабас (фото)

Читайте також:У прокат виходить «Рівень чорного», який представлятиме Україну в боротьбі за «Оскар» (тізер)