Світ
1 вересня 2017
У Японії віднайшли український фільм 1930-го року
Національний центр Олександра Довженка (Довженко-Центр) віднайшов у Японії повнометражний науковий фільм «Людина і Мавпа», що до останнього часу вважався втраченим.
news-image

Національний центр Олександра Довженка (Довженко-Центр) віднайшов у Японії повнометражний науковий фільм «Людина і Мавпа» (реж. Андрій Вінницький, 1930), що до останнього часу вважався втраченим, пише «Є!» з посиланням на МедіаБізнес.

Фільм було дивом віднайдено в токійському National Film Cente при Національному музеї сучасного мистецтва (The National Museum of Modern Art) під час архівних пошуків і дослідження зв'язків ВУФКУ (Всеукраїнського фото кіноуправління – державної кінематографічної організації, яка діяла в період з 1922 по 1930 роки) із закордонною кінопрокатною системою.

Як виявилося, низка українських фільмів кінця 1920-х початку 1930-х років свого часу з успіхом йшла на великих екранах Японії. Серед цих фільмів були «Земля» та «Іван» Олександра Довженка, «Навесні» Михаїла Кауфмана, та, як з’ясувалося в ході пошуків, науковий фільм Андрія Вінницького «Людина і мавпа», що тривалий час вважався втраченим.

 У National Film Center зберігся негатив з фільмом, із якого можна виготовити копії для кінотеатрів.

«Людина і мавпа» - науково-освітній фільм, що ілюструє теорію Дарвіна про еволюцію видів. 

 Картина знімалася в Києві у 1930 році спеціально створеним для зйомки наукових і технічних фільмів об'єднанням Техфільм при кіностудії Українфільм. Натурні зйомки проходили у Сухумському розплідникові мавп. Тогочасна кінокритика згадує «Людину і мавпу» як один із найкращих зразків цього жанру.

Наразі Довженко-Центр веде перемовини  з National Film Center щодо повернення копії фільму до України.Очікується, що після повернення картину із сучасним музичним супроводом можна буде побачити на великому екрані в Музеї кіно Довженко-Центру.

Читайте також:Ця осінь – перший в історії повноцінний сезон українських прем'єр, - Голова Держкіно