Суспільство
4 вересня 2017
Зайва вага «годує» 16 типів раку, – вчені
Фахівці з Американської асоціації досліджень раку з'ясували, що надмірна маса тіла може впливати на розвиток раку різними способами, в залежності від типу жиру і його розташування в організмі.
news-image

Про те, що зайва вага підвищує ризик розвитку онкології, вченим відомо давно. Але які саме механізми пов’язують ці поняття, до кінця неясно. Вивчаючи це питання, фахівці з Американської асоціації досліджень раку з'ясували, що надмірна маса тіла може впливати на розвиток раку різними способами, в залежності від типу жиру і його розташування в організмі.

Про це повідомляє «Є!» з посиланням на Вголос.
«Сьогодні число страждаючих від зайвої ваги зростає в усьому світі. В той же час, ожиріння вже визнано одним з основних факторів ризику розвитку онкології: з надмірною вагою пов'язані 16 різних типів раку. З огляду на ситуацію, необхідно якомога швидше визначити природу тривожної взаємозв'язку і почати боротьбу з нею», – говорить науковий співробітник Інституту з вивчення раку імені Дж. Хантсмана в Університеті Юти (США) Корнелія Ульріх.

За її словами, проведений огляд досліджень за період з січня 1946 року по березень 2017 року дав вченим більш глибокий погляд на механізми канцерогенезу (патофізіологічний процес зародження і розвитку пухлини).

Наприклад, ряд робіт показали, що стромальні клітини жирової тканини проникають в ракові клітини і живлять їх, сприяючи зростанню пухлини. За таким сценарієм фахівці простежили, наприклад, прогресування раку передміхурової залози і раку молочної залози у пацієнтів з ожирінням.

Ульріх зазначила, що деякі типи жиру особливо «метаболічно активні». Наприклад, біла жирова тканина (є ще коричнева і бежева) була виявлена ​​у великій кількості у пацієнток з тяжкою стадією раку грудей.

Майбутні дослідження будуть спрямовані на пошук способів блокування процесів, пов'язаних з ростом пухлини, зазначила Ульріх.

Читайте також:Супрун обіцяє селам систему телемедицини

Читайте також:Як вчасно розпізнати емоційне вигорання на роботі