Світ
4 вересня 2017
Внучка імператора Японії оголосила про заручини із звичайним юристом
Принцеса Мако стане третьою з імператорської родини, яка вийде за простолюдина.
news-image

Принцеса Мако Акісіно, онука імператора Японії Акіхіто, офіційно оголосила про заручини зі своїм студентським другом, що означає швидку втрату титулу для неї. Про це повідомляє BBC, передає «Є!»

Обранцем 25-річної принцеси став її ровесник Кей Комура, співробітник юридичної фірми, з яким вона познайомилася п'ять років тому в Міжнародному християнському університеті в Токіо.

Пара оголосила про заручини на спеціально зібраній з цього приводу прес-конференції в неділю ввечері. За словами принцеси Мако, в майбутньому чоловікові її привабила "сонячна усмішка".

Шлюб був схвалений імператором, однак мезальянс буде означати для принцеси втрату титулу. Японське законодавство не обмежує чоловіків імператорської династії у виборі дружини, проте для жінок тієї ж сім'ї передбачені інші правила.

"Я з дитинства знала, що після заміжжя втрачу свій статус, - розповіла принцеса. - Але хоч я і допомагала імператору і сама в міру своїх можливостей виконувала офіційні обов'язки як член імператорської сім'ї, мені в той же час дуже дороге моє власне життя".

Офіційно про майбутнє весілля оголосили тільки зараз, хоча вперше про плани заручин стало відомо ще в травні.

25-річна принцеса - старша дочка принца Акісіно і перша внучка імператора Акіхіто. У минулому році вона склала іспити в докторантуру Міжнародного Християнського Університету в Токіо. Звістка про заручини принцеси породила в японському суспільстві дискусії з питання про необхідність виходу принцес зі складу імператорської сім'ї у випадку шлюбу з простолюдинами.

Крім принцеси Мако у складі імператорської сім'ї є ще шість незаміжніх принцес. Єдиний представник чоловічої статі в молодшому поколінні імператорської родини - принц Хісахіто, молодший брат принцеси Мако.

В Японії звучать побоювання, що імператорська сім'я не зможе виконувати свої громадські обов'язки, якщо принцеси так і будуть виходити заміж за простолюдинів і втрачати через це свій титул.

Експертна група японського уряду заявила про необхідність прийняття термінових заходів, які допоможуть зберегти імператорську сім'ю досить великою. Зокрема, обговорюється можливість дозволити принцесам створювати власні гілки імператорської сім'ї після вступу в шлюб.

До офіційного весілля принцеси Мако і Кея Комура повинно пройти декілька важливих ритуалів і процедур. Обряд заручин за традицією передбачає візит в імператорський палац представника нареченого з подарунками. Згодом він же офіційно оголошує дату одруження.

У міру наближення дня весілля проводиться ще кілька обрядів, в одному з яких майбутня наречена висловлює свою вдячність імператорові й імператриці. В день весілля представник нареченого забирає наречену з палацу, і лише потім проводиться обряд одруження.

Згідно із законом Японського імператорського дому, якщо жінка з імператорської родини виходить заміж за аристократа, вона стає простолюдинкою і їй виплачується одноразова допомога від держави. Суму виплати встановлює держрада за участю прем'єр-міністра. Також їй надаються звичайні цивільні права, включаючи право голосу.

Коли в 2005 році Саяко Курода, єдина дочка імператора Акіхіто й імператриці Мітіко, вийшла заміж за міського дизайнера, вона отримала близько 150 млн ієн (1,3 млн доларів). Інша колишня принцеса Норіко Сенге, двоюрідна племінниця імператора, після весілля з сином первосвященика синтоїстського храму в 2014 році отримала 100 млн ієн (870 тис. доларів).

Читайте також: Офіційно: принц Вільям та Кейт Міддлтон втретє стануть батьками