Суспільство
5 вересня 2017
Донецький журналіст розповів, що насправді собою являють «ДНР» і «ЛНР»
Вождь "ЛНР" Ігор Плотницький і ватажок "ДНР" Олександр Захарченко.
news-image

Відомий український журналіст і уродженець Донбасу Денис Казанський вважає, що ватажки так званих "ДНР" і "ЛНР" не зможуть існувати без Росії та Путіна.

Таку думку він висловив у коментарі ресурсу Politeka, передає «Є!».

Якщо будуть існувати без Росії та Путіна, то таке існування завершиться дуже швидко. На початку війни ми бачили, як вони деякий час трималися на позиціях, які зайняли на старті. Потім кидали зброю та втікали. Це було в Слов'янську, Сєвєродонецьку, Лисичанську, Маріуполі. Ще не втрутилася Росія, а вони зазнавали поразок і відступали перед українськими військовими. Зараз боєздатність українських військових є значно вищою, і цей клаптик землі без поставок з Росії протримається кілька місяців. Можливо, там є якісь запаси зброї, але без Росії вони приречені. У них немає жодних ресурсів, вони нічого не виробляють, – підкреслює журналіст.

Крім того, Казанський зауважив, що контроль між кордонами так званих "ДНР" і "ЛНР" все ж є – такий, як на кордоні звичайних держав.

Якщо ви спробуєте щось провезти, вас заарештують або відберуть товар, або змусять заплатити. Зрозуміло, для чого це робиться. Адже у цих "республік" немає нічого спільного з тими ідеями, які там проголошували на початку війни. Є два озброєних злочинних угрупування, – пояснює представник ЗМІ.

Також він додає, що зараз існує два злочинних угруповання, а не одне, оскільки так склалися історичні обставини.

За часів України існували окремо ці донецькі і луганські клани. Це в Україні говорили "Донбас", а вони завжди були ситуативними союзниками. У Луганську царювали "комсомольці", колишній партактив. У Донецьку старих партпрацівників відразу відсторонили від влади. Прийшли кооператори, "нові українці" – різні цеховики, представники кримінальних угруповань. Між "донецькими" і "луганськими" завжди була принципова різниця, – зазначає Денис Казанський.

Відтак, за його словами, "ЛНР" і "ДНР" утворилися не на порожньому місці, а є продовженням кланів.

Вони виникли за сприяння цих "вождиків" – представників Партії регіонів. Олександр Захарченко завжди працював на Бобкова, це колишній депутат від Партії регіонів. Є люди Ахметова. Але Ахметов зараз жодного впливу на них немає, тому що відібрали його підприємства. І давно вже цими процесами керують з Росії. Тобто якщо Ахметов на початку і був "при справах", потім почався контроль, – підсумовує журналіст.