Україна
5 вересня 2017
12-річна освіта: Гриневич пояснила, що зміниться для школярів та студентів
Зарплату вчителям обіцяють на рівні 10 тисяч гривень, а школам нададуть більшу фінансову самостійність.
news-image

Міністр освіти та науки України Лілія Гриневич пояснила, які зміни повинні чекати учні, що йтимуть до школи у 2018 році, а також студенти.

Інформує «Є!», з посиланням на 24tv.ua.

Знання не заради знань, а вмінь використовувати їх у професії, поліпшення матеріального становища вчителів. Саме це передбачає закон про освіту, який депутати ухвалили в цілому.

Зарплату вчителям обіцяють на рівні 10 тисяч гривень, а школам нададуть більшу фінансову самостійність. Зокрема, у приватних загальноосвітніх навчальних закладах реалізують принцип "гроші ходять за дитиною".

Якщо вони встановлюють невисоку плату і реально обґрунтовану ціну, за навчання і працюють за принципом безприбутковості, за кожну дитину отримується компенсація з бюджету.

Діти-першачки, які підуть навчатися наступного року, навчатимуться 12 років. Я розумію тривогу батьків – діти мають навчатись у тій нудній, важкій та складній школі, яка забирає здоров’я дітей вчитися ще додатковий рік. Для такої школи ми б не просили додаткового року. Ми зараз змінюємо методики навчання, для цього треба дітей навчати інакше і це потребує часу, – зазначила Лілія Гриневич.

Директори школи змінюватимуться кожні 12 років, що дозволить оновлювати викладацький склад і залучати молоді кадри. А збільшення терміну навчання до 12 років означає, що на бакалавраті студенти навчатимуться три роки.



Читайте також: На Рівненщині діти отруїлися у шкільній їдальні
Читайте також: ВР ввела 12-річне навчання в школі