Події
11 вересня 2017
Суд у Криму засудив заступника голови меджлісу кримських татар Чийгоза
Обвинувачений слухав вирок по відеоконференцзв'язку зі слідчого ізолятора.
news-image

Верховний суд Криму засудив до 8 років ув'язнення в колонії заступника голови меджлісу кримських татар Ахтема Чийгоза, який звинувачується в організації масових заворушень на мітингу 26 лютого 2014 року в Сімферополі - в переддень референдуму про входження Криму до складу Росії, передає «Є!» із посиланням на "Інтерфакс".

Ахтем Чийгоз проходив обвинуваченим за частиною 1 статті 212 Кримінального кодексу Росії.

Обвинувачений слухав вирок по відеоконференцзв'язку зі слідчого ізолятора.

Площа біля будівлі суду обгороджена по периметру, встановлені рамки металодетектора, чергують співробітники поліції.

Взимку 2014 року в результаті бійки і тисняви на акції під стінами кримського парламенту загинули двоє людей, 79 осіб отримали травми. На акцію зібралися прихильники меджлісу, які виступали за територіальну цілісність України, а також активісти партії "Русское единство" і козаки, які підтримують возз'єднання півострова з РФ.

У грудні 2015 року тодішній прокурор Криму Наталія Поклонська затвердила обвинувальний висновок щодо Ахтема Чийгоза, Ескендера Кантемирова, Ескендера Емірвалієва, Мустафи Дегерменджі, Алі Асанова і Арсена Юнусова. Верховний суд Криму в 2016 році почав розглядати так звану справу "26 лютого", але потім повернув її в прокуратуру на дорозслідування. Пізніше суд розділив справу на дві: справа А.Чийгоза і справа інших кримських татар. Першу розглядав Верховний суд Криму, другу - райсуд Сімферополя.

Дебати у справі А.Чийгоза відбулися місяць тому. Держобвинувач Анастасія Супряга просила суд засудити заступника голови меджлісу до восьми років колонії, його адвокат Микола Полозов - виправдати. А.Чийгоз в останньому слові назвав те, що відбувається, "судилищем", заявивши, що інциденти на оголошеному меджлісом мітингу, спровокували не члени організації.

Читайте також: Президент нагородив міністра Жданова орденом