Політика
14 вересня 2017
Вадим Рабінович: Президент не повинен підписувати закон, який утискає права російськомовних захисників країни
Нардеп вважає, що "Закон про освіту" насамперед "спрямований проти російськомовного українця".
news-image

Президент не повинен підписувати закон "Про освіту", бо він порушує права мов нацменшин. Про це заявив глава підкомітету Верховної Ради з прав людини, питань нацменшин, лідер політичної партії «За життя» Вадим Рабінович, коментуючи своє депутатське звернення до Президента України. Відповідне звернення він опублікував на своїй сторінці в Facebook, передає «Є!»

Парламентарій вимагає від глави держави негайно ветувати цей законопроект як такий, що порушує Конституцію України, ряд законів країни, а також ряд міжнародних договорів, підписаних Україною.

У зверненні лідер політичної партії «За життя» зазначає, зокрема, що стаття 7 прийнятого ВР закону «Про освіту» містить норми, які прямо суперечать статтям 10, 22, 23 і 53 Конституції України, а також Європейській хартії регіональних мов і мов меншин, яку Україна ратифікувала ще в 2003 році.
Крім того, прийнятий в парламенті закон суперечить закону України «Про національні меншини в Україні» та ряду міжнародних договорів, які підписані Україною з сусідніми країнами, упевнений депутат.

«Цей закон ущемляє російську, польську і всі інші мови нацменшин. Він суперечить всім чинним міжнародним договорам. Хочу, щоб вся Україна це чула: я звернувся до президента з проханням, щоб він не підписував закон «Про освіту», тому що він не тільки ущемляє державні інтереси, а й вводить Україну в конфлікт з багатьма країнами-сусідами.

Результат один: ми втрачаємо друзів на європейській арені, в нинішній нашій ситуації країна не може собі цього дозволити. Нам не треба сваритися ні з Угорщиною, ні з Румунією, ні з Польщею... І найрозумніше зараз - ветувати цей закон», - заявив Вадим Рабінович, коментуючи свою ініціативу.

Він підкреслив, що 70% воюючих в АТО українців розмовляють російською мовою, однак новий закон не враховує їхніх інтересів, як і інтересів в цілому російськомовного населення України.

«Я вважаю, що закон «Про освіту» вносить в наше суспільство ще більше розладу. Це насамперед спрямоване проти російськомовного українця, а влада обіцяла цього не робити. У нас майже 70 відсотків людей на фронті розмовляють російською мовою - вони що, «патріоти другого сорту»? Права громадян, які живуть в Одесі, Харкові, Миколаєві, Херсоні і розмовляють російською мовою, і хочуть дітей вчити будь-якою мовою - ці права точно так же повинні бути захищені, як і інші».


Політик звернув увагу на те, що вважати людей, які хочуть навчати дітей рідною мовою, громадянами другого сорту - це «мерзота і зрада!»

«Сьогодні насильно впроваджують те, щоб людина не змогла на мові, яку вона розуміє і знає, дивитися кіно, розвиватися, жити і працювати, вчити дітей! Про це не заведено говорити, всі бояться - а я не боюся і буду про це не тільки говорити, а й кричати! Президент повинен ветувати цей закон, якщо він проти розколу в суспільстві», - резюмував Вадим Рабінович.
Читайте також: Вадим Рабінович: Владі не подобається, що ми говоримо правду, тому проти нас почались репресії (відео)