Суспільство
15 вересня 2017
Уряд РФ доручив мінфіну припинити надання гуманітарної підтримки «ЛДНР» – ЗМІ
Із 2018 року Росія припинить надавати фінансову підтримку "ДНР" і "ЛНР".
news-image

Уряд Росії має намір відмовитися від надання гуманітарної підтримки окремим територіям Донбасу. Відповідне доручення міністерство фінансів РФ отримало за підсумками наради у віце-прем'єра Дмитра Козака, яка відбулася 1 вересня, пише РБК із посиланням на джерела, наближені до Кремля, передає «Є!».

Доручення мінфіну передбачає "виключити з проекту федерального бюджету на 2018 рік і на плановий період 2019-го та 2020 років у повному обсязі видатки на надання у 2019–2020 роках гуманітарної підтримки окремим територіям".

У відкритих документах, що стосуються формування бюджету Російської Федерації, немає формулювання "гуманітарна підтримка окремих територій". За словами федерального посадовця і двох джерел РБК, наближених до Кремля, за цим формулюванням криється фінансова допомога самопроголошеній владі Донецька і Луганська.

Із протоколу наради в Козака випливає, що кошти буде спрямовано на інфраструктурні проекти в анексованому Криму та в Калінінградській області.

У сукупності ці проекти оцінюють у 165 млрд руб. (,9 млрд). Однак оцінити, з огляду на ці дані, скільки грошей витрачають із бюджету на "ЛДНР", неможливо, зазначає видання.

Окрім того, співрозмовники РБК у Держдумі і в уряді підкреслюють, що навіть якщо влада вирішила припинити видатки на гуманітарну допомогу Донбасу, це не означає, що фінанси припинять надходити до Донецька і Луганська.

Фінансування "ЛДНР" повністю засекречено, описують таємними постановами уряду, закритими рядками в бюджеті, сказало одне з джерел РБК. "Гуманітарна підтримка", на його думку, була лише одним із кількох каналів фінансування.