Україна
17 вересня 2017
Сьогодні Україна відзначає День рятівника та працівника лісу
День рятівника відзначається щороку цього дня згідно з Указом Президента від 12 вересня 2008 року.
news-image

В Україні у неділю, 17 вересня, відзначається День рятівника та День працівника лісу.

Інформує «Є!», з посиланням на zik.ua.

День рятівника відзначається щороку цього дня згідно з Указом Президента від 12 вересня 2008 року. День рятівника є професійним святом не тільки працівників усіх аварійно-рятувальних служб, пожежної охорони, інших спеціальних формувань, але його відмічають також громадяни, які внесли свій вагомий внесок у справу ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, захисту життя і здоров’я людей, – повідомляє Укрінформ.

Нині всі рятувальники України підпорядковуються Державній службі з надзвичайних ситуацій, яка забезпечує реалізацію державної політики у сферах цивільного захисту, захист населення і територій від надзвичайних ситуацій та запобігання їх виникненню, ліквідацію надзвичайних ситуацій, рятувальну справу, гасіння пожеж, пожежну та техногенну безпеки, діяльність аварійно-рятувальних служб, а також профілактику травматизму невиробничого характеру. Представники ДСНС протистоять пожежам і повеням, епідеміям і пандеміям, буревіям і зсувам грунту, вибухам газу і снігопадам, автомобільним та будь-яким іншим аваріям. Вони врятують утопаючого, знешкодять небезпечний вибуховий пристрій, локалізують вогонь і знімуть з високого дерева переляканого кота. Згідно зі статистикою, протягом минулого року українські рятувальники врятували життя 3 тисячам 605 особам.

Крім того, щороку в третю неділю вересня в Україні відзначається День працівника лісу. Свято встановлено згідно з Указом Президента від 28 серпня 1993 року і є професійним святом працівників лісового господарства, лісової, деревообробної та целюлозно-паперової промисловості України.

Наша країна належить до малолісистої зони. Ліси займають лише близько 15,9% території України й сконцентровані переважно в Українських Карпатах та Поліссі. Вони сформовані понад 30 видами деревних порід, серед яких домінують сосна (34,6%), дуб (27,5%), бук (8,9%), ялина (7,3%), береза, вільха, ясен, граб і ялиця. Україна за площею лісів посідає лише 8 місце в Європі й кожен другий гектар лісу – штучно насаджений. Опікується лісами Державне агентство лісових ресурсів України. Впродовж десятиліть лісова галузь була однією з найзакритіших і найнепрозоріших для контролю з боку громадськості. Величезних масштабів (і розголосу) набули безконтрольні вирубки лісу й резонансні багатомільйонні оборудки з землею, а її працівники замішані у корупційних схемах. Утім, переважна більшість працівників лісового господарства – віддані справі трударі, праця яких спрямована на збереження лісів, нарощування їх ресурсного потенціалу та недопущення розвитку процесів споживацького ставлення до довкілля. Саме ці люди опікуються буковими пралісами Карпат (останній, до речі, єдиний в Україні ліс, віднесений до списку об’єктів природної спадщини ЮНЕСКО), Цуманською пущею, Поясківським, Дзвінківським, Чорним лісами (одні з найдавніших і найкрасивіших лісів України), чи є працівниками звичайних українських лісництв. 

Читайте також: У Києві біля станції метро «Петрівка» врятували лося, який заблукав (фото)