Економіка та бізнес
18 вересня 2017
В НБУ пояснили, чому дорожчають продукти
Починаючи з травня, інфляція перевищує прогнози.
news-image

На підвищення рівня інфляції вплинули немонетарні причини. Про це в інтерв'ю Економічній правді заявив виконуючий обов'язки глави Нацбанку Яків Смолій, передає «Є!»

"На жаль, починаючи з травня інфляція перевищує наші прогнози. До її прискорення призвело подорожчання чотирьох груп товарів. Причини подорожчання - поза зоною впливу монетарної політики", - сказав він.

За його словами, наприклад, фрукти і овочі подорожчали через погану погоду.

"На сирі продукти харчування, перш за все фрукти і овочі, виросли ціни через несприятливі погодні умови, як навесні цього року, так і в серпні. Крім того, були підвищені акцизні тарифи на тютюнові вироби, що також підвищило індекс споживчих цін", - заявив Смолій.

Водночас м'ясні і молочні продукти ростуть в ціні через розширення ринків збуту.

"Це викликано скороченням їхньої пропозиції на внутрішньому ринку через те, що українські виробники почали постачати цю продукцію в єврозону, а обсяги виробництва не збільшилися", - сказав керівник НБУ.

При цьому, НБУ не збирається вдаватися до нестандартних кроків для приборкання інфляції.

"Ми хочемо досягти встановленої мети тими монетарними інструментами, які є в розпорядженні Національного банку, і очікуємо, що нам це вдасться зробити вже в другому кварталі наступного року", - резюмував глава НБУ.
Читайте також: Кличко: Неприйнятним є намагання перекласти у проекті Держбюджету на 2018 рік фінансування 7 млрд. грн. соцпільг в сфері ЖКГ на місцеві бюджети