Події
18 вересня 2017
Справа 2 травня: одеський суд виправдав обвинувачуваних
Двох людей повторно затримали за посягання на територіальну цілісність України.
news-image

Міський суд Чорноморська виправдав групу з 20 активістів Антимайдану, яких звинувачували в організації і участі в масових заворушеннях, що відбулися 2 травня 2014 року в центрі Одеси. П'ятьох головних фігурантів, які перебували під вартою, звільнили, але потім двох з них знову затримали повідомляє Думська, передає «Є!» із посиланням на Кореспондент.

За інформацією видання, виправдувальний вирок колегія суддів під головуванням Філіпа Журавля зачитувала кілька годин.  

Суд констатував, що немає переконливих доказів вини обвинувачуваних двох громадян Росії Максима Сакауова і Євгена Мефьодова, а також трьох українців - Сергія Долженкова, Владислава Романюка і Сергія Корчинського.  

"Немає жодного доказу, що підтверджує звинувачення. Більш того, звинувачення навіть не намагалося довести провину", - заявив суддя.

Слідство, як вважають служителі Феміди, було проведене з рук геть погано.

Наприклад, Грецьку площу і торговий центр "Афіни" оглянули тільки через два тижні після трагедії.  

Колегія відмовилася брати до уваги свідчення головного свідка звинувачення Олександра Посьміченка через непереборні протиріччя, а також надані прокурорськими фото- і відеоматеріали, оскільки це копії, а не оригінали.

Зате були додані фотографії свідка сторони захисту Олександра Лесика. Враховані і його свідчення, що проросійські активісти були без зброї і в пляжних капцях, а проукраїнські - озброєні до зубів, добре організовані, у декого були наколоті татуювання у вигляді свастики.  

Також визнані неприпустимими доказами протоколи впізнання фігурантів свідком Посьміченком. По-перше, він упізнавав їх по фотографіях, а не наживо, що є порушенням. Окрім того, для впізнання, окрім фото обвинувачених, додавалися фото відомих голлівудських акторів і футболіста Девіда Бекхема - суд вважає, що це зробили спеціально, щоб Посьміченку було легше розпізнати того ж Долженкова.  

"Обвинувачення не змогло спростувати заяву захисту про те, що підсудні просто допомагали міліціонерам охороняти порядок", - йдеться у вироку.

Окремо підкреслюється, що звинувачення політично ангажоване: на лаві підсудних сидять тільки проросійські учасники трагічних подій, при тому, що більшість загиблих і постраждалих - їхні соратники.

Єдиний обвинувачений з української сторони - Сергій Ходіяк, але його звільнили під тиском активістів.  

Через деякий час після оголошення вироку до зали суду зайшли співробітники прокуратури і СБУ, пресу попросили піти. Пізніше стало відомо, що українця Долженкова і росіянина Мефьодова затримали по іншій справі. 

"Судячи з усього, їм оголошують про підозру по 110-й статті - посягання на територіальну цілісність", - пише видання.

Як повідомлялося, 2 травня 2014 року в результаті масових заворушень і пожежі в Будинку профспілок у центрі Одеси загинули 48 осіб, більше 200 отримали поранення. Більшість жертв трагедії загинули в Будинку профспілок.

Читайте також: Директора табору «Вікторія» взяли під варту без можливості застави