Події
27 січня 2015
Разом з Порошенком в Освенцим поїде українець, котрий звільняв концтабір
До Польщі спільно з Петром Порошенком приїде українець Микола Карпенко, який брав участь у визволенні Освенцима, Познані та Варшави.
news-image

Про це на своїй сторінці в Facebook написав представник Глави держави Святослав Цеголко, повідомляє Є | Єдність.інфо.

"Сьогодні президент Петро Порошенко візьме участь у заходах з нагоди 70-ї річниці визволення нацистського концентраційного табору Аушвіц-Біркенау. Разом з ним до Польщі поїде Микола Васильович Карпенко, 1924 року народження, який звільняв Освенцім, Познань і Варшаву" - пише Цеголко.

Також Цеголко зазначив, що у боях за визволення Освенціма та навколишніх населених пунктів поклали голови 231 радянський солдат, із яких кожен п'ятий – українець.

 

"Підрозділами командували полковник Василь Петренко, майор Анатолій Шапіро – обоє з Полтавщини. Саме солдати його батальйону першими пройшли під сумновідомою брамою з написом Arbeit macht frei. І першим танком, який розбив браму, керував Ігор Побірченко. Про це дуже яскраво нагадав міністр закордонних справ Польщі Гжегош Схетина", - зазначає предстаник президента.

За словами Цеголка, на заходи пам’яті до Польщі прибудуть керівники десятка європейських держав, включно з президентами Франції, Німеччини, Австрії, Хорватії, Словенії, Швейцарії, але там не буде президента Росії.