Суспільство
19 вересня 2017
Вчені 8 місяців жили одні на вулкані, щоб змоделювати умови Марса
Вчені добровільно зачиняються на умовній базі на висоті 2500 метрів, де і живуть довгі проміжки часу – ніби насправді вони відрізані від Землі.
news-image

Вісім місяців назад шість науковців оселилися під спеціальним куполом на схилі вулкана Мауна-Лоа. Цей експеримент мав на меті дослідити, як люди зможуть жити на марсіанській базі. Тепер вони повернулись до звичайного життя. 

Про це пише «Є!» з посиланням на портал Платформа.

З 2013 року наука пробує моделювати життя на Марсі. Для цього вчені добровільно зачиняються на умовній базі на висоті 2500 метрів, де і живуть довгі проміжки часу – ніби насправді вони відрізані від Землі. 17 вересня завершився черговий такий експеримент ініціативи HI-SEAS – шість добровольців вийшли на свободу після восьми місяців добровільній ізоляції. 

Ще 19 cічня шість дослідників оселилися під куполом на схилі вулкана Мауна-Лоа. В команду увійшли інженери, фахівець з інформаційних технологій, астробіолог і експерт з біомедицини. Харчуватись вони могли тільки їжею, придатної до тривалого зберігання, яку їм привозили і залишали раз на місяць. Крім того, дослідники намагались максимально відтворити можливі умови на іншій планеті: так, наприклад, при сеансах зв'язку з умовною Землею кожне повідомлення приходило з затримкою в 20 хвилин – саме стільки йшов би сигнал від Марса і назад. 

Майже весь час добровольці мали проводити в приміщенні площею 111 квадратних метрів і спілкувалися тільки між собою. Виходити з купола можна було лише в скафандрах, робити це поодинці їм заборонили. Дослідникам довелося самим проводити геологічну розвідку і складати карти місцевості. 

Це вже п’ятий експеримент, який проходить за підтримки NASA. Завдяки цьому космічне агентство хоче з'ясувати, якими якостями повинні володіти астронавти, які відправляться в кількарічну місію на Марс. Поки що найдовша ізоляція команди науковців в куполі тривала один рік. 

«Ми дізналися, що навіть в кращих командах виникають конфлікти, – розповіла провідний дослідник проекту Кім Бінстед. – Тому важливо підібрати таку команду, яка зможе поглянути на конфлікт – і відійти від нього».

Читайте також:На Місяці знайшли кисень з Землі