Економіка та бізнес
19 вересня 2017
Очільник НБУ розповів, чи продадуть державні банки
У найближчі 2-4 роки існує велика ймовірність продажу Укргазбанку.
news-image

Виконуючий обов’язки голови Нацбанку Яків Смолій передбачає зниження частки державного сектору в банківській системі у найближчі роки.

Про це він заявив у інтерв’ю Економічній правді, пише «Є!».

"Національний банк зацікавлений в тому, щоб частка державного сектору в банківській системі суттєво знизилась, і вирішити цю задачу можливо через продаж банків або входження у їх капітал інвесторів", - сказав він.
"Наша четвірка державних банків є привабливими активами, адже всі їх проблеми з непрацюючим кредитним портфелем повністю зарезервовані, банки мають значну клієнтську базу, висококваліфікований персонал, гарні комісійні доходи, є операційно прибутковими", - додав Смолій.

На думку виконуючого обов’язки голови НБУ, у найближчі 2-4 роки існує велика ймовірність продажу Укргазбанку.

"А щодо інших державних банків, то за цей час можлива поява міноритарних акціонерів з пакетом близьким до 20%. Багато країн мають успішний досвід виходу державних банків на ІРО, але для досягнення максимального ефекту необхідна позитивна статистика протягом декількох періодів, досвід у виплаті дивідендів та розвинуте корпоративне управління", - сказав він.

Смолій додав, що разом із Мінфіном та міжнародними організаціями в НБУ підготували законопроект щодо корпоративного управління державних банків, а також працюють над проблемою повернення непрацюючих кредитів.

Нагадаємо, очільник Нацбанку розповів про інфляцію і курс гривні, а також про те, що потенційні інвестори з різних країн світу консультуються щодо придбання українських банків.

Читайте також:Україна залучила  млрд від розміщення єврооблігацій - Порошенко

Читайте також:В НБУ пояснили, чому дорожчають продукти