Політика
21 вересня 2017
Лавров в ООН: Перший базовий принцип миротворчості: «блакитні каски» може бути розгорнуто тільки за згодою сторін конфлікту
Лавров виступив на засіданні Ради Безпеки із реформування миротворчості ООН.
news-image

Російська ініціатива про місію ООН на сході України передбачає охорону членів спеціальної миниторинговой місії (СММ) ОБСЄ, заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на засіданні Ради Безпеки щодо реформування миротворчості ООН. Про це повідомляє прес-служба російського зовнішньополітичного відомства, передає «Є!».

Є перспективи й у взаємодії між ООН та ОБСЄ. Таку можливість припускає російська ініціатива заснувати місію ООН з охорони СММ ОБСЄ на південному сході України з метою сприяння суворому і всеосяжному виконанню Мінських домовленостей щодо врегулювання внутрішньоукраїнської кризи. Як відомо, ці домовленості було схвалено одноголосно в резолюції Ради Безпеки ООН. Ухилятися від її виконання недобре, – заявив Лавров.

Він нагадав, що базовим принципом миротворчої місії ООН залишається згода обох сторін конфлікту.

Принципова позиція Росії полягає в тому, що врегулювання будь-яких конфліктів необхідно здійснювати насамперед політичними методами з опорою на національний діалог. Сприяння створенню необхідних для цього умов має бути взято за основу операцій із підтримання миру. Повною мірою зберігає свою актуальність перший базовий принцип ООНівської миротворчості: "блакитні каски" може бути розгорнуто тільки за згодою сторін конфлікту, – підкреслив Лавров.