Світ
22 вересня 2017
Трамп назвав Ердогана своїм другом, лідери домовилися про подальшу роботу
Глава Білого дому додав, що США і Туреччина в даний момент близькі як ніколи.
news-image

Президент США Дональд Трамп і президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган провели зустріч у Нью-Йорку. Про це повідомляє прес-служба Білого дому.

Про це повідомляє «Є!» з посиланням на 112.

Як повідомляється, Трамп і Ердоган домовилися і далі продовжувати спільну роботу по встановленню стабільності в регіоні і перемоги над тероризмом".

"Лідери підтвердили, що відкидають запланований референдум регіонального уряду Курдистану 25 вересня і що це буде мати серйозні наслідки", — йдеться в повідомленні.

Вони також закликали курдських лідерів почати процес інтенсивних переговорів і запропонували сприяння Вашингтона і Анкари.

Раніше президент США Дональд Трамп провів зустріч з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом на полях 72-ї сесії Генасамблеї ООН і назвав турецького лідера своїм другом.

"Він став моїм другом, він отримує дуже високі оцінки свого лідерства", — сказав Трамп.

Також глава Білого дому додав, що США і Туреччина в даний момент близькі як ніколи.

Іран і Туреччина, побоюючись сепаратистських тенденцій курдської меншини, теж висловили свій протест проти цих планів.

США неодноразово зверталися до лідерів іракських курдів з проханням скасувати референдум. В американському зовнішньополітичному відомстві вважають, що плебісцит відверне "від більш нагальних питань", включаючи боротьбу з терористичним угрупуванням "Ісламську державу".

Раніше, в серпні, з проханням скасувати референдум до лідера іракських курдів Масуду Барзані звернувся в телефонній розмові американський держсекретар Рекс Тіллерсон.

Навіть якщо більшість учасників референдуму дадуть позитивну відповідь, це не означає автоматично, що курди оголосять про створення власної держави. Насамперед, вони сподіваються отримати більше підтримки на переговорах про самовизначення з владою Іраку.

Уряд у Багдаді категорично відкидає як відділення курдської автономії, так і референдум на цю тему.

Читайте також:Марк Цукерберг розповів як Facebook буде протистояти спробам втрутитися у вибори